ANAYASA Mahkemesi'nin CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği karardan sonra Diyarbakır Barosu BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tahliye edilmeleri için mahkemeye başvuracağını açıkladı. Baro Başkanı Tahir Elçi, tutuklu milletvekillerinin bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.
Diyarbakır Barosu yönetimi Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği kararla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Baro Başkanı Tahir Elçi, KCK davaları kapsamında tutuklu bulunan BDP'li 5 milletvekilinin tahliye edilmesi için mahkemelere başvuru yapacaklarını açıkladı. Kişi özgürlüğünün Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde koruma altına alındığını belirten Elçi, "Ne yazık ki, bu temel hakka öteden beri keyfi tutuklama kararları ve makul olmayan uzun tutuklama süreleriyle haksız ve hukuka aykırı şekilde müdahale edilmektedir. Uzun ve makul olmayan tutukluluk süreleri ağır bir insan hakları sorununa yol açmıştır. Uzun tutukluluk sürelerinin yol açtığı ağır mağduriyet ve insan hakları sorunu kamu vicdanını yaralamış ve toplumsal bir soruna dönüşmüştür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yıllardır, uzun tutukluluk uygulamasını eleştiren kararlarına rağmen, yargının uygulamasında bir iyileşme görülmemiştir. Uzun tutukluluk sorununun kriz haline dönüşmesi üzerine 2012 yılında TBMM tutuklamaya ilişkin yasal hükümlerde kısmi ve iyileştici bir düzenleme yoluna gitmiş, adli kontrol hükümlerinin kapsamını genişletmiş, ancak yargının tutuklamaya ilişkin uygulaması değişmemiştir" dedi.
"MİLLETVEKİLLERİNİN SERBEST KALMASI TOPLUMSAL BARIŞA KATKI SUNACAK"
Anayasa Mahkemesi'nin beş yıla yakın bir süredir tutuklu yargılanan Mustafa Balbay'ın tutuklama süresine ve seçilme hakkının ihlaline ilişkin kişisel şikayetini iki gün önce karara bağladığını belirten Tahir Elçi, şöyle dedi:
"Anayasa Mahkemesi kararında 5 yıllık tutuklama süresinin makul bir süre olmadığı ve bu uygulamanın Anayasanın 19'uncu maddesinin ihlalini oluşturduğuna hükmetmiştir. Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Bu nedenle kararın icrası çerçevesinde Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi gerektiği gibi, aynı durumda olan diğer tutuklu milletvekilllerinin de tutukluluk haline son verilmesi gerekmektedir. Diyarbakır Barosu olarak, Mustafa Balbay'ın yanı sıra halen tutuklu olan milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Hakkari), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Kemal Aktaş'ın (Van) tutukluluk durumlarına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması hukukun, mahkeme kararının ve halk iradesine saygının gereği olduğu gibi, aynı zamanda toplumsal barışa da bir katkı sunacaktır. yasal değişiklik ve Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, uygulamanın değişmemesini dikkate alarak, hükümeti ve parlamentoyu göreve çağırıyoruz. Tutuklu milletvekili sorununa kesin ve köklü bir çözüm bakımından özellikle fikirsel ve politik niteliği bulunan suçlar bakımından milletvekili dokunulmazlığı sınırlandırılmalı, milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması her koşulda Meclis kararına bağlanmalıdır."
TAHLİYE BAŞVURUSU YAPACAKLAR
Elçi, tutuklu milletvekillerinin avukatları olarak tahliyeleri talebiyle bugün ilgili mahkemelere başvuracaklarını belirtti. Elçi, "5 milletvekili 2009 yılından beri tutuklu yargılanmaktadır. Bu süreçte bir çok kez tahliye taleplerinde bulunuldu ve reddedildi. Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru yolunun açılmasından önce avukatları AİHM'ne başvurmuştu. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru yapılmamıştır. Biz AİHM'nin bu dosyaları bir an önce ele almasını ve karar vermesini bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi kararı nedeniyle yargının kişisel başvuru beklemeden, derhal milletvekillerini tahliye etmesi gerekir. Tutuklu milletvekillerinin ulusal kanunlara göre tazminat ve AİHM'ne başvuru hakları vardır. Zaten şu anda başvuruları da vardır. Ancak bu tutukluluğun telafisi mümkün değil" dedi.

FB(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)