BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişiyle ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın takipsizlik kararı vermesi üzerine, iç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra konunun uluslararası hukuk alanına taşınacağını söyledi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, askeri savcılığın takipsizlik kararından önce dosyayı götürdükleri Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Türkiye'nin Roma sözleşmesine taraf olmaması nedeniyle başvuruyu kabul etmediğini söyledi. Beştaş, "Takipsizlik kararı sonrası uluslararası hukuk alanında çalışan hukukçularla yapacağımız değerlendirmelerden sonra iç hukuk yolları tüketildikten sonra AHİM ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de dahil katliamı tüm uluslararası hukuk alanına taşımayı düşünüyoruz" dedi.
UCM'ye daha önce, 'Toplu sivil katliam' ve 'İnsancıl hukuk kurallarını' düzenleyen maddelerinin ihlal edildiği iddiasıyla yaptıkları başvurunun Türkiye'nin sözleşmeye taraf olan bir ülke olmaması nedeniyle reddildiğini hatırlatan Beştaş, "Ancak, 'tamamlayıcılık' ilkesi uyarınca UCM'nin sadece ulusal mahkemelerin yargılama isteği ya da kapasitesi olmadığı durumlarda yargı yetkisini kullanabilmesi göz önünde bulundurulduğunda 'takipsizlik' kararının ardından UCM'ye yeniden başvurabiliriz" dedi.
"ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURU İÇİN İTİRAZDA BULUNACAĞIZ"
Uludere'de 34 kişinin öldürülmesi ile sonuçlanan olayı uluslararası hukuk alanına taşımak için ilk önce iç hukuk yollarını tüketeceklerini söyleyen Beştaş, öncelikle takipsizlik kararına Hava Kuvvetleri Komutanlığı Mahkemesi'nde itiraz edeceklerini söyledi. Yapacacakları itirazdan bir sonuç beklemediklerini, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımak için bunu yapmak zorunda olduklarını söyleyen Beştaş, "Anayasa Mahkemesi'nde bir sonuç alınmaz ise o zaman davayı AİHM'e taşıma ve UCM'ye yeniden başvurma gündeme gelecektir"dedi. FA(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)