ÇÖZÜM süreci kapsamında İmralı Adası- Ankara ve Kandil arasında mekik dokuyan BDP heyeti, daha önce Abdullah Öcalan'ın Kandil'deki KCK yöneticilerine yazdığı 20 sayfalık mektubun yanıtını almak için dün Irak'a giderek Kandil dağına çıktı. BDP'nin Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, KCK yönetiminin Abdullah Öcalan'a yazdığı 7 sayfalık yanıt mektubunu alarak Türkiye'ye döndü. Kuzey Irak'taki bir gazeteye konuşan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kalması veya gitmesinin çözüm sürecini etkilemeyeceğini savundu. 
İmralı Adası'nda bulunan Abdullah Öcalan'ın 7 Aralık'ta BDP heyeti üzerinden Kandil'e gönderdiği 20 sayfalık mektubun yanıtını almak için BDP'nin Grup Başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken dün Irak'a gitti. Erbil'den Kandil dağına çıkan ve KCK yetkilileri ile görüşen BDP heyeti, KCK yönetiminin Abdullah Öcalan'a yazdığı 7 sayfalık yanıt mektubunu alarak bugün sabah saatlerinde Türkiye'ye döndü. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, daha önce Öcalaın'ın yazdığı mektubun yanıtı almak için Kandil'e gittiklerini ve oradan aldıkları 7 sayfalık mektubu Adalet Bakanlığı üzeriden Öcalan'a ileteceklerini söyledi.
Bu hafta sonu İmralı Adası'na gideceklerini belirten Buldan, gidiş gününün bu hafta içinde netleşeceğini söyledi. BDP heyeti daha önce iki kez mektubun yanıtını almak için Kandil dağına gitmiş, ancak yanıt hazır olmadığından eli boş dönmüştü. Kandil'deki KCK yönetiminin Öcalan'a gönderdiği 7 sayfalık mektubun, örgütün bütün birimlerinin görüşleri alındıktan sonra kaleme alındığı kaydedildi.
BAYIK: ERDOĞAN'IN KALMASI VEYA GİTMESİ SÜRECİ ETKİLEMEZ
KCK Yürütme Konseyi Eş başkanı Cemil Bayık ise, Kuzey Irak'ta Kürtçe yayımlanan Kurdistan Niwê gazetesine konuştu. AK Parti ile CHP'nin çözüm kilidinin PKK'nın elinde olduğunu ileri süren Bayık şöyle dedi:
"PKK olmadan Başbakan Erdoğan kendini bu krizden kurtaramaz. Bugüne kadar PKK ile hükümet arasında yapılan görüşmeler ve toplantılar, kanunsuz ve yasal dayanağı olmadan gerçekleştirildi. Yapılan görüşmelerin yasal dayanağı olmadığından taraflar arasında sıkıntıya yol açıyor. AKP kendini bu krizden kurtarmak istiyorsa PKK ile görüşmelerini yasal zemine dayandırıp, sorunun çözümü için demokratik adımlar atmalıdır. Bu krizden kurtulmanın başka yolu yoktur. Oslo ve İmralı'da yapılan görüşmeler, Erdoğan hükümeti ile gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan'ın kalması da gitmesi de bu çözüm sürecini etkilemez."

FA(GG/COŞ)