İZMİR’in Urla İlçesi’nde geçen Ramazan Bayramında, iki otomobilin çarpışmasıyla 6 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı kazada, sürücülerden tali kusurlu olduğu belirtilen Erkut Pekingör ile asli kusurlu olduğu öne sürülen Bekir Han Doğaner hakkında 'taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15’er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tutuksuz olan iki sürücü önümüzdeki günlerde hakim önüne çıkacak.
Kaza geçen 9 Ağustos’ta saat 07.00'de, Kalabalak yolu Sağlık Ocağı durağı girişinde meydana geldi. Çeşme’den İzmir yönüne giden Bekir Han Doğaner’in (20) kullandığı, içerisinde Kerem Altan, İbrahim Okuroğlu, Murat Güvenir, Figen Deniz ve Seçil Seçen’in bulunduğu 35 PPA 09 plakalı otomobil, iddiaya göre hatalı sollama yaptı.
6 KİŞİ ÖLDÜ
Opel marka otomobil karşı yönden gelen Erkut Pekingör’ün (33) kullandığı 35 PV 119 plakalı Tofaş Şahin marka otomobille çarpıştı. Şeridinde gittiği belirtilen otomobildeki sürücü Erkut Pekingör yaralı kurtulurken; bu araçtaki eşi Dilek Pekingör (26), Selin Ergan (21), Barış Hansoy (21), ağabeyi Burçin Hansoy (28) ile Mehmet Irkın (21) olay yerinde, Murat Güvenir (26) ise kaldırıldığı hastanede 12 gün sonra öldü.
Kazada sürücüler Bekir Han Doğaner ve Erkut Pekingör ile Figen Deniz, İbrahim Okuroğlu, Emre Kerem Altan ve Seçil Seçen yaralandı.
Kazada yaralanan sürücü Erkut Pekingör’ün, yaşamını yitiren Dilek Pekingör ile iki yıl önce, kardeşi Barış Hansoy’la birlikte ölen Burçin Hansoy’un ise bir ay önce yabancı uyruklu eşi Judith Hansoy ile yaşamını birleştirdiği ortaya çıktı. Polisin soruşturmasında, iki otomobilin sürücüsünün de alkollü olmadıkları saptanırken, kazanın, hatalı sollamadan kaynaklandığı belirlendi.
Sürücülerden Bekir Han Doğaner, kazanın ardından çıkarıldığı Urla Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, adli kontrol kararı verilip, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bekir Han Doğaner ifadesinde, “Üç erkek arkadaşım ve isimlerini bilmediğim iki kız ile Çeşme’den İzmir’e doğru gidiyorduk. Birden karşı şeritteki aracın benim bulunduğum şeride geçtiğini gördüm. Ben de kaza olmasın diye şerit değiştirdim. Sağ şeride geçtiğim sırada, karşıdan gelen araç selektör yapınca, kendi şeridime geçmeye çalışırken, direksiyon hakimiyetini kaybettim. Bu sırada kafa kafaya çarpıştık. Ben de kazada yaralandım. Kimseden şikayetçi değilim” dedi.
Diğer sürücü Erkut Pekingör ise “Eşime ait otomobille Çeşme istikametine doğru gidiyordum. Karşı şeritten beyaz renkli bir otomobil savruk ve dağınık bir şekilde bulunduğum şeride geçip üstüme doğru hızla geldi. Bunun üzerine ben yavaşlayıp, kurtulmaya çalıştım. Ancak aracın çarpacağını anlayınca karşı şeride kaçtım. Bu sırada Opel marka araç toparlanarak kaçtığım bölgeye geldi. Kazaya sebebiyet verdi. Kendisinden şikayetçiyim” diye konuştu.
DAVA AÇILDI
Kazayla ilgili soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Vedat Damar, 6 kişinin ölümü ile kendilerinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin yaralanamsına neden oldukları gerekçesiyle, sürücüler Bekir Han Doğaner ve Erkut Pekingör hakkında dört ay sonra hazırladığı iddianameyle dava açtı. Savcı Damar, sanık Bekir Han Doğaner’in babasına ait otomobille eski Çeşme yolu üzerinden İzmir’e doğru gelirken gerekli dikkati ve özeni göstermediğini, şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayıp, trafik düzenini ve güvenliğini tehlikeye düşürerek karşı şeride geçtiğini, bu şeritte bir süre seyredip, tekrar aniden direksiyonunu sağa kırıp kendi şeridine geçtiğini belirtti. Bu sırada, diğer otomobilin sürücüsü Erkut Pekingör’ün, karşıdan gelen aracın kendi şeridine girdiğini görünce panikleyerek ve kaza yapmamak için kendi şeridinden ayrılıp karşı şeride geçtiği sırada kazanın meydana geldiğini vurguladı. Savcı Vedat Damar, dosyadaki bilirkişi raporuna göre sürücü Bekir Han Doğaner’in asli kusurlu, Erkut Pekingör’ün ise kendi şeridinde kalmayıp iki kesintisiz düz çizgi bulunan yolda karşı şeride geçtiği için tali kusurlu olduğunu kaydetti. Her iki sürücünün de 'taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma' suçundan 15’er yıl hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti. İki sürücünün, önümüzdeki günlerde ağır ceza mahkemesinde hakimk önüne çıkacakları belirtildi.