GEZİ Parkı olayları sırasında İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bir yürüyüş sonrası gözaltına alınan bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in de aralarında bulunduğu 20 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın 2. duruşması görüldü. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Ali Sarıçiçek'in de aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmada daha önce ifadesi alınamayan sanıkların savunmaları alındı. "POLİSE DİRENMEDİM"
Savunmasını yapan tutuksuz sanık Burcu Sarak müzisyen olduğunu belirterek, "Ben provalarım nedeniyle Taksim'de bulunan stüdyoya gitmek üzere oradaydım. Orada bulunan eylemi o anda öğrendim. Ben de destek vermek istedim. Gruba yaklaştım. Daha sonra dönmek istediğimde ise yol kapanmıştı. Zorunlu olarak Karaköy'e yaya inmek zorunda kaldım. Bu sırada annem de yanımdaydı. Polisin aşırı güç kullanmasının nedenini sorduğumda beni gözaltına aldı. Annem de 'Kızımı neden gözaltına alıyorsunuz?' diye sorunca, 'O zaman seni de alalım' diyerek annem Fadime Sarak'ı da gözaltına aldılar. Polise mukavemet etmedim" dedi. "POLİS UYARI YAPMADAN BİBER GAZI ATMAYA BAŞLADI"
Sanıklardan Özgür Yıldırım da basın açıklaması yapılacağını internetten öğrendiğini anlatarak, "Taksime doğru çıkarken polis hiçbir çağrı yapmada yoğun bir şekilde biber gazı atmaya başladı. Rumeli Han'a girmek zorunda kaldık. Polis buraya da biber gazı atınca kapıları kapattık. Polisler zor kullanarak kapıları kırarak içeri girdiler. Bizi burada gözaltına attılar. Polise mukavemet etmedim" şekinde konuştu. Diğer 4 sanık da suçlamaları reddetti. MÜŞTEKİ POLİS MEMURU: ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM
Duruşmada Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mustafa Cankurtaran da 'Müşteki' sıfatıyla dinlendi. Emniyette verdiği ifadesini tekrar ettiğini söyleyen Cankurtaran, 6 Temmuz 2013'de Gezi eylemeleri nedeniyle Taksim'de görevli olduğunu söyledi. Tarlabaşı Caddesi üzerinde Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün az yukarısında Taksim'e doğru eylemcilerin attığı taş nedeniyle sağ bacağından yaralandığını belirten Mustafa Cankurtaran, “Saat 19.30-20.00 sıralarıydı. Hava kararmak üzereydi. Taş atanları göremedim. Bu nedenle şikayetçi değilim" diye konuştu. Savunması alınan sanıkların duruşmadan vareste tutulmasına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 14 Mayıs'a erteledi . ALİ SARIÇİÇEK'İN 7 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek hakkında "görevi yaptırmamak için direnme" ve "2911 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. İddianamede, aralarında İtalyan uyruklu fotoğrafçı Mattia Cacciatori'nin de bulunduğu 19 sanığın ise "görevi yaptırmamak için direnme", "2911 sayılı kanuna muhalefet", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "ulaşım aracının hareket etmesini engellemek" suçlarından 1 yıl ile 17 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
SK