İSTANBUL, () ABD'li (Amerika Birleşik Devletleri) Gazeteci James Wright Foley'in Irak'ta IŞİD tarafından öldürülmesi üzerine Basın Konseyi konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Gazetecilerin, özgür dünyanın gözü kulağı ve dili olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"ABD'li Gazeteci James Wright Foley'in, Irak'ta IŞİD terör örgütü tarafından, kafası kesilerek vahşice katledilmesi, kontroldan çıkan şiddettin nerelere varabileceğinin, korkutucu bir örneği olarak basın tarihindeki yerini almıştır.
Gazeteciler, özgür dünyanın, gözü, kulağı, dilidir.
Gazetecilerin görev yapmalarının engellendiği bir dünya; kör, sağır ve suskun kalmaya mahkumdur.
ABD'nin Ferguson kentindeki olaylarda gazetecilerin engellenmesi ve AA Muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın gözaltına alınması da çağdaş ülkelerde bile basının görev yapmasının engellendiğine dair, çarpıcı bir örnek oluşmuştur. Şaşmaz'a engel olan polisin cezalandırılması da dikkat çekici bir gelişme olarak kayıtlara geçmiştir.
Bölgesel çıkarlar üzerine hesaplar yapan siyaset adamları, destekledikleri silahlı güçlerin, nasıl birer Frankeştayn'a dönüştüklerini artık anlamak zorundadırlar.
Terörü desteklemek, insanlık suçudur.
Gazetecilerin, sivil halkın kalkan olarak kullanıldığı kirli savaşlar, ilkel çağlardan kalma yöntemlerle, Dünya'yı daha da yaşanmaz hale getirmektedir.
Dünya’yı, ellerindeki diğer ABD'li gazetecinin de kafasını kesmekle tehdit eden terör örgütüne karşı, tüm Dünya liderlerini, ortak tavır almaya ve uluslararası alanda mücadele etmeye çağırıyoruz."