ESKİŞEHİR'de Halkevi üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla tutuksuz yargılanan 17 kişiden 14'üne 2'şer yıl, 3'üne de 1'er yıl hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.
Eskişehir'de 19 Şubat 2012 günü Sosyal Güvenlik Yasası'ndaki değişiklikleri protesto için toplanan, çoğu üniversite öğrencisi olan bir grup tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması sırasında iddialara göre gruptakiler Başbakan Erdoğan aleyhine sloganlar attı. Gruptaki 17 kişi hakkında attıkları bu slogan nedeniyle Eskişehir 4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'kamu görevlisine hakaret' suçundan aynı yıl Haziran ayında dava açıldı.
Eskişehir 4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Kemal Karanfil, 11 Şubat 2014 tarihinde yapılan son duruşmada sanıklardan Muzaffer Kurtoğlu, Kenan Kaya ve Murat Ocak'ı 1'er yıl, diğer 14 sanık Handan Ustabaş, Derya Altundag, Bengi Kırçak, Emre Günes, Alçay Çelik, Sercan Erdemtas, Ali Emre Mazlumoğlu, Aynur Turan, Hazal Öztürk, Perihan Aslı Ögüt, Mert Bal, Serdar Aziz Kandemir, Murat Dural ve İlyas Cingöz'ü de 2'şer yıl hapis cezasına çarptırdı.
CEZALAR ERTELENMEDİ
Mahkeme hakimi, sanıkların yeniden suç islemeyecekleri konusunda kanaate varılmadığı için CMK'nın 231'inci maddesinin uygulanmasına yer olmadığı, şartları bulunmadığından sanıklar hakkında erteleme hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığını, yargılama giderlerini oluşturan 249 TL'nin 17'ye bölünerek payları oranında sanıklardan tahsiline karar verdi.
ADLİYE ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI
Eskişehir Halkevi üyeleri ile aralarında hapis cezasına çarptırılanların da bulunduğu yaklaşık 50 kişi, bugün adliye binası önünde yaptıkları basın açıklamasında, verilen cezayı protesto etti. Ellerinde 'AKP'nin ve adaletinin uşağı olmayacağız', 'Emirler Tayyip'ten deliller TEM'den', 'AKP mezara halk iktidara', 'Alo hakim Bilal nerede?', 'Hırsıza aşık halka düşman AKP' yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, sık sık 'Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz', 'Tayyip demokrasisi AKP faşizmi' ve 'Hakim boş durma hırsızları yakala' sloganları attı.
Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Halkevi üyesi Aynur Turan cezayı veren hakim hakkında daha önceden reddi hakim talebinde bulunulduğunu ancak bulunun kabul edilmediğini söyledi. Turan şöyle konuştu:
"2012 yılının Şubat ayında Eskişehir Halkevi, zorunlu ve paralı hale getirilen Genel Sağlık Sigortası'na karşı Sosyal Güvenlik Kurumu'na yürüyüş düzenleyerek tepkisini göstermişti. Yapılan eylemde 'Sağlık Bakanlığı A.Ş.'nin sembolik açılışı gerçekleştirilerek sloganlar atılmıştı. Eyleme açılan dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı ve eyleme katılan 17 kişi 'Başbakana hakaret' suçundan toplam 31 yıl ceza aldı. Mahkeme hakiminin usul bakımından herhangi bir celsede 'ara karar almadan' doğrudan basın açıklamasına katılanlar hakkında Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne yazı yazarak; yargılanan kimselerin fişleme belgelerini talep etmesi tam bir hukuk skandalıdır. 'Adalet AKP'nin temelidir' düsturunu edinmiş bir hakimin bir etkinliğe katılanların tamamını daha dava ile ilgili hükmünü açıklamadan öncesi terörist olarak gördüğünün bir kanıtıdır. Hakimin önyargılı tavrı, fişleme belgeleri üzerinden suç ve ceza biçmesi aslında reyini ortaya koymuştur. Bunun karşısında sanık avukatlarının reddi hakim talebinde bulunması karşısında öfkeye tutulan hakim, önce avukatların ret talebini reddetmesi ve ardından en üst sınırdan ceza vermesi, bu cezaların infazında ertelemeye gitmemesi davayı ne kadar şahsileştirdiğinin apaçık bir resmidir."
TEMYİZE GİDECEĞİZ
Mahkemenin 2 yıl hapis cezasına çarptırdığı sanıklardan Emre Güneş de "Hakkımızda onlarca soruşturma var. Bu soruşturmalardan bir tanesi sonuca ulaştı. Biz yıllardır bunların uşaklık yaptıklarını zaten söylüyorduk. Bizim fikrimiz ne ise zikrimiz de odur. Bizde ampule ampul derler. Uşağa da uşak derler. Şimdi AKP sermayeye uşaklık yapmıyor mu? İktidara geldiğinden beri sağlıkta, eğitimde sermayenin çıkarları doğrultusunda dönüştürmeler uygulamadı mı? Özelleştirmelere gitmedi mi? Şimdi biz burada uşak deyince Recep Tayyip Erdoğan'ın dikkatini çekmiş bulunduk. Uşak kelimesi ile biz 2 yıl ceza almış bulunuyoruz. Biz bu süreci temyize götüreceğiz" dedi. Yapılan konuşmaların ardından kalabalık çeşitli sloganlar attıktan sonra olaysız dağıldı.