IRAK Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin sağ kolu olarak bilinen Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, Erbil'de yapılması planlanan daha önce defalarca ertelenen Kürt Ulusal Kongeresinin, Suriye'nin Rojava bölgesindeki sorunlar çözülmeden toplanamayacağını söyledi. Türkiye Hükümetinin Abdullah Öcalan ile diyalogunun devam ettiğini de kaydeden Huseyin, "PKK bazen sert açıklamalar yapıyor ama süreç devam ediyor" dedi. 
Irak Kürdistan Bölge Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, 'Rudaw' televizyonuna Kürt ulusal Kongresi, Mesut Barzani'nin Diyarbakır ziyareti ve çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bir türlü toplanamayan Kürt ulusal Kongresi ile ilgili konuşan  Hüseyin, Suriye'de PYD ve diğer Kürt siyasi partileri arasında büyük bir sorun olduğunu ve bunun da kongre hazırlık komitesi ile kongrenin tutumuna büyük etki yaptığını belirterek şunları söyledi:
"3- 4 yıl önce Ulusal Kongre ve kongre hazırlık komitesi ile ilgili görüşler dile getiriliyordu. Fakat, o dönem siyasi durum müsait değildi. Türkiye'de siyasi sürecin başlaması, Suriye'nin durumu ve Batı Kürdistanlı siyasi partilerin birlikte çalışma kararı Kürt Ulusal Kongresinin toplanmasının önünü açtı. Ulusal kongrenin toplanma önerisi Kürdistan Bölge Başkanı tarafından yapıldı ve hazırlık komitesi oluşturuldu. Fakat, bir sonuç alınamadığı gibi Batı Kürdistanın siyasi durumunda da değişiklikler oldu. Bu nedenle Batı Kürdistan'daki sorunlar çözülmeden Kürt Ulusal Kongresi toplanmayacaktır."   
'PKK SERT AÇIKLAMALAR YAPIYOR AMA SÜREÇ DEVAM EDİYOR'
Mesut Barzani'nin Diyarbakır ziyaretini de değerlendiren Fuat Hüseyin, PKK'nın ve Türkiye şu an diyalog sürecinde olduğunu, bazen 'diyalogun durduğu veya devam ettiğine' dair açıklamalar yayınlandığını, ancak Türkiye'nin Öcalan ile diyalogunun devam ettiğini söyledi. Neçirvan Barzani'nin son Türkiye ziyareti ve açıklanan demokratikleşme paketi ile ilgili de konuşan Huseyin şunları kaydetti:
"Onlar bir paket sundular ve bu paketin sürecin başlangıcı olduğunu söylüyorlar. Diğer taraf ise, bu paketin az ve içinin boş olduğunu söylüyor. Tartışmalar diyalog prensibini reddetme üzerine değil, taleplerin yerine getirilmesinden kaynaklanıyor. Bu Türkiye'nin iç sorunu, fakat bizi de bağlıyor. Kürtlerden söz ediliyor ve biz her iki taraf da Kürdüz. Ayrıca Kürdistan Bölgesi ve Türkiye ilişkileri de var. PKK tarafından bir süredir sert açıklamalar yapılıyor, ancak süreç devam ediyor. Kürdistan bölgesi ile Kandil arasında ilişkiler var."