İZMİR'in Bornova İlçesi’nde geçen yıl 4 Nisan'da iki grup arasında çıkan, tüfeklerin de kullanıldığı kavgada, Erdinç Ergat'ın ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden oldukları suçlamasıyla tutuklu yargılanan 6 sanıktan 4’ü ilk duruşmada tahliye edildi.
Olay Küçükpark'ta bulunan bir barda Fenerbahçe- Lazio maçının son anlarında meydana geldi. Müzik yaparak bahşiş topladıkları ileri sürülen grubun içeri girmesine bar çalışanları izin vermedi. Çıkan tartışma, kısa sürede caddede tabanca, tüfek ve bıçaklı kavgaya dönüştü. Olayda elinde müzik aletiyle bara girmek isteyen gruptan 19 yaşındaki Erdinç Ergat, minibüs şoförü Remzi Taşyuran, başka bir barın güvenlik görevlisi Rüstem Mızrak ile tesadüfen olay yerinden geçen Abrurrahman Özçelik yaralandı. Hastaneye kaldırılan yarılalardan durumu ağır olan Erdinç Ergat, doktorların çabasına karşın kurtarılamadı. Polis soruşturma başlatırken, gözaltına alınan 6 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Olayda kullanılan 2 tabanca, 1 pompalı tüfek ve 1 bıçağa da el konuldu.
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Çetin Yağlı, sanıklar Ali Ü., Çetin K., Çağdaş B., Soner E., Rüstem M. ve Remzi T. hakkında ömür boyu ve 15'er yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.
İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davaanın ilk duruşmasında, tutuklu sanıklar Ali Ü., Çetin K., Çağdaş B., Soner E., Rüstem M. ve Remzi T., 10 ay sonra ilk kez hakim önüne çıktı. Duruşmaya ölen Erdinç Ergat'ın yakınları ile tarafların avukatları da katıldı. Polis, duruşma salonu içinde ve dışında geniş güvenlik önlemi aldı.
Mağdur sanık olarak tutuklu yargılanan Rüstem M. ifadesinde, Erdinç Ergat'ı kendisinin öldürmediğini öne sürerek, şunları anlattı:
"Bir barda kapı görevlisi olarak çalışıyorum. Barın önünde üç arakadaşımla sohbet ediyorduk. Sokağa ellerinde cümbüş ve sazlar ile içki şişeleri de bulunan 10-15 kişilik grubun geldiğini gördüm. Grup bir süre karşıda bulunan başka barın kapısında durduktan sonra güvenlik görevlisini iterek içeri girdi. Ardından içeriden silah sesleri geldi. Müşteriler 'içeride adam vuruyorlar' diyerek dışarı çıkıp kaçmaya başladı. Sazlı grup bizim barın önüne gelip masa ve sandalyeleri dağıtmaya başladı. Yanımda bulunan arkadaşlarımı darp edip barın içerisine soktular. Yüzünü göremediğim şapkalı bir kişi ateş etmeye başladı. Ben sol kalçamdan vuruldum. Gruba üzerime gelmeyin diye ikzada bulundum. Önce havaya bir el ateş etmeye çalıştım. Silahım patlamayınca mekanizmayı tekrar çekerek bıraktım. Ardından havaya üç el ateş ettim. Sanık Remzi T.'nin elinde tabanca gördüm. Bana da ateş eder diye korkarak sol bacağına doğru hedef gözeterek 2 el ateş edip bacaklarından vurdum. Ben de yere düştüm. O sırada yanımda bulunan polis memurunun ayaklarının dibine doğru tabancamı itekleyerek teslim ettim. Bana ateş eden kişinin Çetin K. olduğunu, ifadeleri okuduktan sonra öğrendim. Erdinç'i ben vurmadım. Ne zaman kim tarafından vurulduğunu görmedim. Ben Erdinç'in öldüğünü hastanede öğrendim. Tanıklar baskı altında kaldığı için doğruyu söylemiyorlar. Olay yerinde keşif yapılmasını istiyorum."
Mağdur sanık Remzi T. ise "Ölen Erdinç ve diğer arkadaşlarımla viski içtik. Buradan da müzik aletlerimizle bara girdik. Viski istedik. Yanımıza gelen tanımadığım bir kişi, viski vermeyeceğini söyledi. Birden yumruk atıp bana vurdu. Kavga dışarı taştı. Burada silah sesleri gelmeye başladı. Yanımda Erdinç ve Çetin vardı. Elinde silah olan bir kişi bize doğru hedef gözeterek birden fazla el ateş ettiği için silahın üzerine doğru koştum. Ben o anda vurulup, yere düşüp, bayıldım. Bize ateş eden kişi Rüstem M'dir. Vurulduktan sonra arkama baktığımda Çetin ile Erdinç'i arkamda gördüm, onlar daha vurulmamıştı. Olay yerinde başka kimsede silah görmedim" diye konuştu
Tutuklu sanık Çağdaş B. de "Barda viski gelmeyince tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Dışarıda bize 10-15 kişilik grup saldırdı. Rüstem M., belindeki silahı çekti. Hedef gözeterek ilk önce Remzi’yi, ardından da Erdinç ve Çetin'i vurdu" dedi. Diğer sanıklar da aynı yönde ifede verdi.
Tanık olarak dinlenen polis memurları, olayda Rüstem M. ile Çetin K.'nın dışında kimsenin elinde silah görmediklerini belirtti. Ölen Erdinç Ergat'ın annesi Figen ile babası Ekrem Ergat, tüm sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.
Orhan Kızıltaşbaşkanlığındaki mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Ü., Çağdaş B., Soner E. ve Remzi T.’yi tahliye ederken, Çetin K. ve Rüstem M.'nin tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

BK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)