Hilmi DUYAR, Coşkun YAMAN / BALIKESİR, ()- BALIKESİR'de,1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla kutlandı.

TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Ahmet Demiray'ın başkanlığını yaptığı komitenin düzenlediği etkinlik tüm grupların Bahçelievler Mahallesi"ndeki pazar yerinde buluşmasıyla başladı. TÜRK-İŞ ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikaların yanısıra Eğitim-İş, CHP, ÖDP, İşçi Partisi, HDP, BDP, Emek Partisi'nin, sivil toplum örgütlerinin ve öğrenci platformlarının üyeleri 100. Yıl Caddesi güzergahını takip edip, Kuvay-i Milliye Meydanı'na kadar yürüdü.

1 Mayısı kutlayanların "Gargamele inat, yaşasın Redhack", "Mayıs 1, Sermaye: 0", "İtaat etme isyan et" , "Anneler çocuk, çocuklar devrim yapar", "Hırsız var" ve "Sınav mağduru" yazılı pankartları dikkatçekti. "Her yer Taksim, her yer direniş" diye sloganlar atan eylemciler Gezi eylemlerinde yaşamını kaybeden gençleri de unutmadı.

GERGİNLİKLER BÜYÜMEDEN ÖNLENDİ

Kuvay-i Milliye meydanındaki ilk gerginlik büyük afişlerin yeraldığı kalasların miting alanına alınmamasıyla başladı. Polis, kalın tahta sopaların alana sokulmasına izin vermedi. Bu da itirazları ve tartışmaları getirdi. LBGTT (Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti ) üyesi genç bir kızın, kendisini kadın polisler yerine erkek polislerin aramasını istemesiyle bir başka gerginlik yaşandı. Tartışmalar sonrası genç kız alana girdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyelerinin zafer işareti yapması ve Kürtçe marşlar söylemesi Türk Harb-İş ve Türk Metal Sendikası üyesi işçilerin tepkisini getirdi. Bu gerginlikte diğer parti ve sendikaların devreye girmesiyle önlendi. Bir kadın CHP, Türk bayrağı ve HDP bayrağıyla birlikte gençlerle halay çekerken, "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. 3.5 saat süren kutlamalar, çekilen halaylarla sona erdi.

HD,CY (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)