AKİL İnsanlar Heyeti'nin, geçen 2 Mayıs’ta, Balıkesir'deki Otel Basri'de yaptığı toplantıyı protesto eden 78 kişi, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı gösteri yapmak ve polise mukavemet suçlarından haklarında açılan dava kapsamında, hakim karşısına çıktı.
Balıkesir Asliye Ceza Mahkemesi’nde, bugün görülen davanın sanıkları arasında MHP, CHP, İşçi Partisi, Kamu-Sen, Ülkü Ocakları, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri ile ünlü şarkıcı Suavi'nin kardeşi Ali Rıza Saygan da yeraldı. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların genel başkanları ile avukatları dava için Balıkesir'e geldi. Kamu-Sen üyeleri, duruşma öncesi adliye önünde mitinge dönüşen basın açıklaması yaptı. Adliye önündeki basın açıklamasına Türk bayrakları ile katılan sendika üyeleri, “Türkiyem” şarkısı eşliğinde coştu, 'Ne Mutlu Türk'üm Diyene' sloganı atıldı. Kamu-Sen eski il temsilcisi de olan Balıkesir'in MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok da basın açıklamasına katılıp, sendikacılara destek verdi.
MAĞDUR İNSANLAR HAKKINDA DAVA AÇILDI
Adliye önünde yaklaşık 200 kişiye seslenen Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Akil adam, milletimizin, cumhuriyetimizin düşmanını bilen adamdır. Biz bunlara 'sözde akil adam' diyoruz. Bunlar maalesef millet düşmanlarına gönüllerinde muhabbet besleyen insanlardır. Bunlar 40 bin insanımızı, 10 bin Mehmetçiğimizi katleden terör örgütünü suçsuz ilan etmeye çalışan, görevlendirilmiş insanlardır. Balıkesir'de de Türkiye'nin diğer illerinde olduğu gibi insanlarımız en demokratik haklarını kullanarak, bu sözde akil adamları protesto etmiştir. Ancak bu demokratik hakkı bile çok görmüşler, bu insanlara biber gazı ile müdahale edilmiştir. Bu insanlar olayın mağduru olduğu, polisin saldırısına uğradığı halde haklarında bir de dava açılmıştır. Biz bu anlayışı kınıyoruz. İnanıyorum ki bağımsız yargı bu arkadaşlarımızın hakkını teslim edecektir” dedi.
ANDIMIZ İÇİN REFERANDUM İSTEDİ
Andımızın kaldırıldığını, “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözlerinden rahatsızlık duyulduğunu hatırlatan Koncuk, “Demokratikleşme paketi deniyor ancak Andımız kaldırılırken bile milletimize sorulmuyor. Balıkesir'den Başbakana sesleniyorum! Yüreğiniz yetiyorsa, Andımız’ın kaldırılmasını bir referanduma götürün, millet gerçeği yüzünüze tokat gibi çarpsın ki kendinize gelin. Varlığımıza kast edilirken kimse bizden susmamızı, sineye çekmemizi istemesin. Eğer memleketin birliği ve bütünlüğünü isteyen bu insanlara bir ceza gelirse, Türkiye'nin her ilini eylem alanına çeviririz ve bu hukuk skandalını tüm Türkiye'de yerden yere vururuz” diye konuştu.
BİR TEPKİ DE CHP'DEN
Kamu-Sen'in açıklamasının ardından CHP ve İşçi Partililer de açıklama yaptı. CHP Karasi İlçe Başkanı Yaşar Evci, “Bu hükümetin vatandaşa bakış açısını çok net göstermektedir. Bu bir baskıdır, bu bir zulümdür. Akillerin toplantısını izlemek isterken mağdur edilen insanlar bir de mahkeme kapılarında süründürülmektedir. AKP'nin sonu yakındır. 2014'de yerel seçimlerde, 2015'de genel seçimlerde AKP gidecektir” dedi.
Sanıklar arasında yeralan sanatçı Suavi'nin kardeşi Ali Rıza Saygan da Atatürk kravatıyla duruşmaya katıldı. Yazgan, “Bize gaz bombası, biber gazı atanlar yerine biz yargılanıyoruz. Biz ikna olmamış bireyleriz. Türk'üm, emekten rücu edenleri, kimlik sıkıntısı çekenleri bir kez daha protesto ediyorum” diye konuştu.
6 Aydan 2 yıla kadar hapisleri istenen sanıkların, yargılandığı davanın duruşması sürüyor.

HD,CY (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)
  ---- KUTU ---

Olaylarda biber gazı kullanılmıştı

2 MAYIS'taki olaylarda Gaziler, Şehit Aileleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, TEMA, Eğitim-İş, ÇYDD, BAÇEV, Kamu-Sen gibi sivil toplum kuruluşların temsilcileri toplantıya çağrılmadıklarını belirterek durumu protesto etmişti. CHP, MHP, İP üyeleri de otelin önüne Türk bayraklarıyla gelirken, 'Türkiye Türk’ündür, Türk’ün kalacak', 'Şehit kanıyla pazarlık yaptırma', 'Akilli ol, burası Balıkesir', 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz', 'Türk-Kürt kardeştir, PKK kalleştir', 'Kahrolsun PKK, işbirlikçi AKP', 'Ne Mutlu Türküm Diyene' yazılı pankartlar açıp, sloganlar atmıştı. Kalabalığın giderek büyüdüğünü gören polis barikat kurmuştu. Akiller toplantısına gelen eski bazı ülkücülerin otelin önünde bozkurt işareti yapması, ortalığı karıştırmıştı. Bazı ülkücüler otele yürümek istemişti. Bu arada polise yumurta ve limon atılmıştı. Polis protestoların yoğunlaşması sonrası kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullanırken, aralarında gazi ve şehit annelerinin de olduğu birçok vatandaş biber gazından etkilenmişti. 2 kişi hastanede tedavi edilmişti.