ANKARA, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Pazartesi gününden itibaren ülkemizin güney, batı ve Marmara bölgeleri orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyacak. Önümüzdeki günlerde orman yangınlarına sebebiyet veren aşırı sıcaklık, rüzgar, düşük nem gibi meteorolojik şartların oluşması beklendiğinden orman yangınları ile mücadele konusunda dikkatli davranmalıyız" dedi.
Veysel Eroğlu, orman yangınlarının yüzde 90'ının insan hatasından kaynaklandığını ifade ederek, "Önümüzdeki günler orman yangınları açısından yüksek risk taşıyor" uyarısında bulundu. Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre ülkemizin güney ve batı bölgelerinde pazartesi gününden itibaren orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıdığını söyledi. Eroğlu, orman yangınları ile mücadele konusunda kamuoyunun tekrar uyarılması ihtiyacı duyulduğunun altını çizerek, bu kapsamda orman yangınına ya da kırsal alan yangınına sebebiyet verebilecek her türlü piknik ateşi, anız, artık ve çöplük ateşi yakılmaması gerektiğini vurguladı.
"YANGINLARIN YÜZDE 90'NI İNSAN HATASINDAN KAYNAKLANIYOR"
Eroğlu, şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımızın orman yangınları riski konusunda bilgilendirilmesi ve uyarılması noktasında orman teşkilatına talimat verdim. Diğer yandan orman yangınından haberdar olan vatandaşlarımızın, ALO 177 Orman Yangını İhbar Hattını arayarak orman teşkilatına haber vermesi yangınlara kısa sürede müdahale edilmesi ve söndürülmesi açısından büyük önem arz ediyor."
Orman Genel Müdürlüğü'nce her yıl ortalama 4 bin anız ve kırsal alan yangınına müdahale edildiğini, ayrıca orman yangınlarının yüzde 90'ının insan hatasından kaynaklandığını ifade eden Eroğlu, "Özellikle rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınları bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köyleri, tatil sitelerini de tehdit etmektedir. Bu yüzden hava şartlarının yangına sebep olduğu, özellikle rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması, orman içerisinde ve yakın yerlerde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmaları gerekmektedir" diye konuştu.