“CHP VE PARALEL YAPI MÜZAKERE SÜRECİNİN DURMASINI İSTİYOR”
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’ı ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu, son yaşanan olayların Avrupa Birliği sürecine etkilerini değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu, Taksim Gezi Parkı eylemlerinin ardından protesto gösterilerinde yaralanan ve yaşamını yitiren Berkin Elvan için yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Gezi Parkı olaylarının ve ölümlerin Türkiye’nin imajını etkilediğini kaydeden Çavuşoğlu, “CHP ve paralel yapı Türkiye’nin AB’ye girmesine engel olmaya çalışıyor ve müzakerelerin durmasını istiyor. Türkiye'yi dünyaya ve kurumlara şikayet eden, hatta müzakerelerin durmasını isteyen bir grup var. Onları da anlamak zor. İstiyorlar ki müzakere süreci dursun da Türkiye zarar görsün. Belki iktidar bundan olumsuz etkilenir. Her türlü fikir ayrılığında olabiliriz. Yer yer tansiyon da yükselebilir ama ülkenin dışarıdaki imajını bir bozarsak, süreci sekteye uğratırsak düzeltilmesi yıllar alıyor. Bize ve ülkemize büyük haksızlıktır. Bu konuda herkesin daha sorumlu davranması gerekiyor”dedi.
Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gençlerimiz öldü. Polisimiz şehit oldu. Demokratik hak önemlidir. Ancak kargaşaya dönüştüğü zaman ne yazık ki can kayıpları oluyor. Biz kendimizi Ukrayna'yla, diğer ülkelerle karşılaştırmak istemeyiz. Hiçbir zaman hiçbir yerle de kargaşa olsun istemeyiz. Demokratik gösteri herkesin hakkıdır. Son çıkardığımız yasalarla da gösteri hakkını genişlettik. Bu konuda Valiliklerimizle yerel yönetimlerle toplantı ve miting dahil her türlü gösterinin demokratik hakkın kullanılmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Ama bu hakkın vandalizme, kargaşaya dönüşmemesi lazım. Polisimizin de aynı anlayış içerisinde tutum sergilemesi lazım. Geçtiğimiz gün bir futbol maçında da olaylar oldu. Bir maç tatil edildi. Bunlar ülkemizin imajını olumsuz zedeliyor. Avrupa Birliği sürecini bir olayla değerlendirmemek lazım. Berkin kardeşimiz uzun süre komada kaldıktan sonra dün vefat etti. Şimdi onun hayatı onun canından daha değerli bir şey olabilir mi? Tabi ki olamaz. Biz onun hayatını kaybetmesiyle diğer kardeşlerimiz gibi çok büyük bir üzüntü duyduk.”
2014 YILI AB YILI OLACAK
AB sürecinin uzun bir yol olduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, sürecin 11 yılda ivme kazandığını söyledi. Türkiye’nin AB sürecinde masa başına geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bu süreç 60 yıllık bir süreçtir. İlk defa müzakerelere başladık. Şimdi masa başında bir ülkeyiz. Masanın başında olmak her şeyin bittiği anlamına gelmez. Açıklıkla müzakere etmemiz lazım. Uyum sağlamamız lazım. Yasalar reformlar çok önemlidir. Daha bu ayın başında iki önemli gelişme oldu. 5’inci paketi kabul ettik. Aynı şekilde Bakanlar Kurulu eylem planına karar verdi. Bu reformların devamı gelecek. 2014 yılı AB yılı olacak. Bunun için diplomatik atağımız devam edecek. Raporlar kabul edilebilir. Ön yargıya eksik bilgiye dayalı şeyler de olabilir. Ama bu işin geneline bakmak lazım. Objektif eleştirileri de kabul etmek lazım. Ama Avrupa Birliği Parlementosu'nun geneline baktığımız zaman Türkiye'nin önemine yapılan vurgu önemlidir. Bizim de Avrupalı dostlarımızdan da istediğimiz önümüzdeki engelleri kaldıralım, uyumları sağlayalım standartların tam uyumlu olması Türkiye'nin de Avrupa'nın da yararınadır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na kentin yerel ürünlerinin yer aldığı hediye sepeti verdi.
Valilikten ayrılan Bakan Çavuşoğlu, AB Uyum, Danışma, Yönlendirme, Erasmus ikinci dönem toplantısına katılmak üzere Animon Otel’e geçti.

Mehmet Hakkı ÖZBAYIR, İlker KILIÇASLAN, Nermin UÇTU / MANİSA, ()

(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)