VAN Bağımsız Milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk'a, değişik tarihlerde yaptığı konuşmalar nedeniyle verilen toplam 14 yıl 7 ay hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay'ın bozduğu davayı yeniden gören 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yeni yasal düzenlemeler nedeniyle Tuğluk'un bazı davalarının düşürülmesine, bazılarında da kovuşturmaların ertelenmesine karar verdi. 
Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'a, 2005 ve 2010 yılları arasında yaptığı 15 ayrı konuşma nedeniyle 'Terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından toplam 14 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Cezalar, temyiz için gönderildiği  Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi tarafından bozuldu.
Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davanın bugünkü duruşmasına Aysel Tuğluk katılmazken, avukatları Fethi Gümüş ve Sedat Yurtdaş hazır bulundu. Savcı'nın cezaların ertelenmesine ilişkin görüşünün ardından sanık avukatlarına söz hakkı verildi. Tuğluk'un avukatı Fethi Gümüş, "Yeni yasal düzenlemeler müvekkilimin lehinedir. Bu yasal düzenlemelerin müvekkilimin lehine uygulanmasını istiyorum. Bu kapsamda kovuşturmanın ertelenmesine ve ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. Tuğluk'un avukatlarından Sedat Yurttaş da, "Müvekkilim barışa ve demokrasiye katkı sağlamak amacıyla konuşmalar yapmıştır. Yeni düzenlemelerin uygulanmasını istiyoruz" diye talepte bulundu. 
DAVALAR DÜŞÜRÜLDÜ VE ERTELENDİ
Duruşmada, kısa bir aradan sonra kararını açıklayan Mahkeme, Aysel Tuğluk hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan açılan davanın, suç tarihinden sonra yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre lehe hükümler içerdiğinden düşürülmesine karar verdi. Mahkeme, Tuğluk hakkında 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan açılan davada ise, hüküm tarihinden sonra yürürlüğe giren yasal düzenleme nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti. Mahkeme, Tuğluk'un 9 ayrı konuşmasından dolayı hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan açılan davalarda da kovuşturmaların ertelenmesine karar verdi.
FB(GG/COŞ)