İZMİR'in Karaburun İlçesi'nde, 1 çocuk annesi ve 3 aylık hamile eşi 22 yaşındaki Yasemin Y.'yi boşanmak istediğini öğrenince bıçaklayarak öldürmekle suçlanan 32 yaşındaki Şeyhmus Y., ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı.
Karaburun'a bağlı Mordoğan Beldesi'nde 12 Ağustos 2013 tarihinde, bir çocuk annesi ve 3 aylık hamile olan Yasemin Y., eşi Şeyhmus Y. tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan cinayetle ilgilil davanın il duruşmasına, 'yakın akrabayı nitelikli kasten öldürme' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklu yargılanan sanık Şeyhmus Y., ölen Yasemin Y.'nin annesi Cemile Güven, babası Musa Güven ve kardeşleri ile tarafların avukatları katıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun davaya katılma talebi mahkeme heyetince reddedildi.
Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür, Adli Tıp Kurumu raporunu okuyarak, maktulün ensenin sol tarafında atar damarın kesilmesi sonucu öldüğünün tespit edildiğini belirtti. Sanık Şeyhmus Y., hiçbir şey söylemek istemediğini ifade etti.
Anne Cemile Güven, ağlayarak verdiği ifadesinde, kızının şiddet gördüğü için baba evine döndüğünü, boşanmak istediğini, bir hafta sonra da damadının eve gelerek, "Davaya gidiyoruz" diyerek kızını götürdüğünü, sonrasında da kızının öldürüldüğünü öğrendiklerini söyledi.
Baba Musa Güven dinleneceği sırada, avukatı Cenan Hüseyin Dirikkan, Güven'in Türkçe'yi iyi konuşamadığı için daha önce mahkemeden Arapça tercüman talebinde bulunduklarını hatırlattı. Mahkeme Başkanı Küdür, tercümanın hazır olmadığını belirtti. Musa Güven, sanığın olay günü sabahı evlerine gelip "Mahkemeye gidelim" diyerek kızını götürdüğünü söyledi.
Ağabey İmat Güven de kardeşi ile sanığın 2 yıl önce evlendiklerini, son 5-6 aydır evliliklerinin iyi gitmediğini, olay günü kızkardeşi Meryem'in kendisini telefonla arayarak, "Eniştem kardeşimi kaçırdı" dediğini, bunun üzerine karakola gittiğini ve daha sonra polislerle birlikte Mordoğan Beldesi'nde çalılık alanda kızkardeşinin cesedini bulduklarını alattı.
Mahkeme Başkanı Küdür'ün, "Sanığın iddiaları var. Onun söylediği gibi kardeşin başka erkeklerle düşüp kalkıyor muydu?" şeklindeki sorusu üzerine Güven, "Olur mu hiç öyle şey? Allah korusun" karşılığını verdi.
Yasemin Y.'nin kardeşi Yusuf Güven de kız kardeşi ile eniştesinin evlerinin kendi evlerinde 300 metre uzağında olduğunu, iki haftada bir onların evine gittiğini, kardeşinin kendisine bir şey anlatmadığını, ablasının cep telefonunun olmadığını, bilgisayar ya da internet kullanmayı da bilmediğini anlattı.
Diğer kardeş Hasan Güven ise komşularının eniştesinin kardeşini dövdüklerini söylediğini belirterek, "Kardeşimin hiç erkek arkadaşı yoktu, erkeklerle konuşmaz bile. Sanık, evlendikten 1 ay sonra silahlı bir olaya karıştığı için 3 ay hapis yattı" dedi.
Mahkeme heyeti, ölen Yasemin Y.'nin anne baba ve kardeşlerinin davaya katılma taleplerinin kabul edilmesine, sanığın tutukluluk halinin devamına ve dosyadaki eksiklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na üye bir grup, duruşma sonrasında, öldürülen Yasemin Y.'nin ailesi ile çocukları cinayete kurban giden diğer ailelerin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan Sanem Deniz Kural, mahkeme heyetinin davaya katılma taleplerini reddetme kararını protesto ettiklerini, aynı mahkeme başkanının daha önce de tecavüz suçlularını adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı dahi koymadan ilk duruşmada tahliye ettiğini, bu kararlarla kadınlara yönelik suçların önlenmesinin mümkün olamayacağını savundu.

BK(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)