Arzu KAYA / İSTANBUL, () AYNI mahkeme toplu ulaşımda kullanılan 2 otobüste meydana gelen ve yolcuların yaralanmasıyla sonuçlanan kazalarda farklı kararlar verdi. Kararlardan ilkinde, yolcunun kapıya sıkışması üzerine hareket halindeki aracın kapısını açınca yolcusunun düşüp yaralanmasına neden olan şoför, "Taksirle yaralama" dan suçlu bulundu ve 4 bin 500 lira adli para cezasına çarptırıldı.
Diğer olayda ise mahkeme bir yolcunun, aniden fren yapan otobüste düşüp yaralanmasında otobüs şoförünün bir kusuru olmadığına hükmedip "beraat" kararı verdi. Her iki olayda da savcılık şoförlerin "Taksirle yaralama" suçunu işlediklerini iddia edip 4 aydan 1 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istemişti.

ŞOFÖR SUÇLAMALARI REDDETTİ, YOLCU ŞİKAYETÇİ OLDU
Anadolu Sulh Ceza Mahkemesi'nde 4 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkan tutuksuz sanık halk otobüsü şoförü Ahmet Çakır(57), suçlamaları kabul etmediğini belirtirken, "Yolcu ayağını ön basamağa atar atmaz sendeledi ve gerisin geriye yere düştü. Otobüs durmuş vaziyetteydi. Ayağını basamağa basmasıyla düşmesi bir oldu" dedi. Mağdur yolcu Zeynep Yıldız(62) ise otobüse ön kapıdan bindiğini, otobüsün hareket etmesiyle kapının kapandığını ve kapı arasında sıkıştığını ifade etti. Bağırmasıyla beraber şoförün kapıyı açtığını, kendisinin de hareket halindeki otobüsten düştüğünü belirten Yıldız, sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi.

OTOBÜSÜN KAPISINA SIKIŞTI
Mahkeme kararında, Ahmet Çakır'ın şoförlüğünü yaptığı halk otobüsünün Ümraniye'de bir durakta durduğu, yolcu olan Zeynep Yıldız'ın ön kapıdan otobüse bindiğini belirtti. Şoförün yolcular henüz yerleşmeden kapıyı kapattığını kaydeden mahkeme hakimi, otobüsteki kalabalık nedeniyle Yıldız'ın ilerleyemeden kapıya sıkıştığını ifade etti.

ASLİ KUSURLU ŞOFÖR: 4 BİN 500 LİRA CEZA
Şoför Çakır'ın kapıyı açması sonucu yolcu Yıldız'ın düşerek vücudunda kırıklar oluştuğunu kaydeden mahkeme, olayın oluşumunda şoförün otobüse haddinden fazla yolcu alma, indirme, bindirme ve kapıların açılması kurallarına uymamak nedeniyle olayda asli kusurlu olduğunu ifade etti. Ahmet Çakır'ın "Taksirle yaralama" suçunu işlediğini belirten mahkeme, Çakır'ın 4 bin 500 lira adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti.

İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre Ümraniye'de geçtiğimiz yıl Nisan ayında Zeynep Yıldız adlı 62 yaşındaki kadın ön kapıdan halk otobüsüne bindi. Otobüs şoförü Ahmet Çakır otobüsü hareket ettirip ön kapıyı kapattığı esnada yolcu Zeynep Yıldız kapanan kapının arasına sıkıştı ve bağırmaya başladı. Şoför Çakır'ın hemen kapıyı açmasıyla hareket halindeki araçtan sırt üstü yola düşen Yıldız, vücudunda kırıklar olacak şekilde yaralandı. Hareket halinde olan aracı durdurmadan aracın kapısını açan Ahmet Çakır'ın dikkatsiz ve tedbirsiz araç kullandığı belirtilen iddianamede Çakır hakkında "Taksirle yaralama" suçundan 4 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

"YOLCU TUTUNMA YERLERİNE TUTUNMADI, ŞOFÖR SUÇSUZ"
Öte yandan geçtiğimiz yıl Şubat ayında halk otobüsünde yolcu olan 46 yaşındaki Elif Erdoğan, durağa yaklaştığı sırada ayağa kalkıp beklediği sırada şoför Ertuğrul Özdemir'in(38) aniden fren yapması nedeniyle dengesini kaybederek vücudunda kırıklar oluşan Erdoğan şikayette bulundu. İETT Otobüsünün şoförü Ertuğrul Özdemir hakkında "Taksirle yaralama" suçundan 4 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mahkeme, yolcu Erdoğan'ın otobüste ayakta bekleyerek araç içi güvenlik ekipmanlarını gerektiği gibi kullanmayıp, tutunma yerlerine tutunmadığını belirterek otobüs şoförünün beraatına karar verdi.