Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı İstanbul Adalet Sarayı önünde protesto etti. Avukatlar, Beşar Esad hakkında "İnsanlık suçu" işlediği iddiasıyla pazartesi günü suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.  
Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. Grup adına basın açıklamasını okuyan avukat Bilal Çoban, Birleşmiş Milletler raporlarına göre 3 yıldır Suriye'de devam eden olaylarda ölenlerin sayısının 150 bine ulaştığını yüzbinlerce insanın ise yaralandığını belirtti.
Onbinlerce Suriyelinin sistematik işkenceyle katledildiğini iddia eden avukat Çoban, "Yapılan işkence ve katliamlara ilişkin hergün yeni bir fotoğraf, video ve delil ortaya çıkmaktadır. Bugün Suriye'de her 12 dakikada bir kişi şehit olurken her 10 saatte bir kişi de hapishanelerde maruz kaldığı işkence nedeniyle hayatını kaybetmekte, her 10 saatte bir kişi açlıktan, her 8 buçuk saatte bir kişi ise soğuktan donarak ölmektedir. Buradan Birleşmiş Milletlere ve Güvenlik Konseyi üyesi 5 devlete tekrardan sesleniyoruz. Gelin bu insanlık suçuna daha fazla ortak olmayın, Esed rejimine verdiğiniz açık ve örtülü destekten vazgeçip bu zulmü sona erdirin" dedi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Katliamlarla, işkencelerle, kimyasal silahlar kullanılarak yüzbinlerce insanın öldürülmek suretiyle, Esed rejiminin TCK'nın 77 maddesinde düzenlenen 'İnsanlık suçu'nun işlendiği sabittir. Bu sebeple başta Beşar Esed olmak üzere, bu katliama ortak olan tüm Esed rejimi yöneticileri ve askerleri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz."
Avukatlar, pazartesi günü Beşar Esad hakkında "İnsanlık suçu" işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.