22 Temmuz Operasyonu kapsamında gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, yasalara göre gözaltındaki şüphelilerin saat 01.30'dan itibaren tahliye edilmesi gerektiğini belirterek bunun için savcılığa tutanak verdiklerini; ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

22 Temmuz Operasyonu'nda gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, saat 02.15'te İstanbul Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Avukat Ömer Turanlı şöyle konuştu: "Terör Şube'de gözaltına alınan 75 kişinin CMK'ya göre saat 01.30'a kadar mevcut şüpheliler hakkında müspet veya menfi bir karar verilmesi gerekiyor. Eğer karar verilmez ise saat 01.30'u bir dakika geçti mi, bu şahıslar hakkında direkt tahliye kararı verilmesi lazım. Kanunun hükmü budur. Şu anda saat 02.15 biz bu durumu sayın savcıya izah ettik. Yaklaşık 30-40 avukat arkadaş bu durumu tutanak altına aldık. Savcı'ya tutanağımızı verdik. Bir an önce bu arkadaşlarımızın gözaltı kararının kaldırılmasını talep ettik. Savcı'dan herhangi bir karar gelmedi. Savcı, 'İnceliyorum değerlendiriyorum' dedi. Savcı beyden karar çıkmayınca, ikinci bir tutanağı düzenleyip verdik. Bunun dışında tahliyelere ilişkin Sulh Ceza Mahkemesi'ne müracaat ettik. Ancak herhangi bir karar verilmedi. Saat 01.30'dan itibaren bu zulüm artık bizim için bir işkenceye dönüşmüştür. Çünkü artık tahammül noktası artık müvekkillerde kalmamıştır. Bu dakikadan itibaren arkadaşların bir saniye bile içerde tutulmaması gerekmektedir. Tutulduğu takdirde suç işlenmiş olur. Bu durumda ısrarlarını devam ettirilirse ilgililer hakkında HSYK'ya da hemen şuan itibariyle de dilekçe fakslayacağız. Yarın da aslı ile birlikte müracaatımızı sağlayacağız " dedi.

Turanlı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savcılık kararıyla 20 kişi şuan serbest bırakılmıştır. Bunun dışında kalan 55 kişiyle ilgili yaklaşık 20 kişinin daha ifadesine dahi başvurulmamıştır. Bu arkadaşları adliyeye getirilişi 24 saati geçti. 24 saatte bu kişilerin ifadelerinin sorgularının her türlü tamamlanması gerekirdi. İfadelerinin alınanlar hakkında müspet veya menfi herhangi bir karar verilmemiştir. Kanun açıktır. Yasa açıktır. Gözaltı süresi bitmiştir. Bu noktadan sonra tamamının serbest bırakılması gerekir"

FOTOĞRAFLI