DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesi'nde 1993 yılında  gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylü ile ilgili soruşturma yürüten 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı aynı konuyla ilgili dava açılması nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
Diyarbakır 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, kayıp 11 köylüyle ilgili 2006 yılında başlatılan 'İşkence yapmak, hukuka aykırı gözaltına alarak kişilerin hürriyetinden mahrum bırakmak ve öldürmek' eylemleri ile yürütülen soruşturmada görevsizlik kararı verdi. Savcılık görevsizlik kararında, eylemlerin terörle mücadele kapsamında kalsa bile, askeri faaliyet veya askeri görev olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadını belirtti. Görevsizlik kararı verilen dosya, olayla ilgili dönemin Bolu 2'inci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında açılan dava kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
GENERAL ERTÜRK HAKKINDA 11 KEZ ÖMÜRBOYU İSTENİYOR
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu Maddesiyle yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce hazırlanan 19 sayfalık iddianame, dönemin Bolu 2'inci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında 11 kez müebbet ve 25 yıla kadar hapis cezası istenmişti. İdianamede, 'Sanık Ertürk komutasındaki birlik içinde yer alan ve kimlik bilgileri tespit edilemeyen görevlilerden bazılarının teşekkül oluşturarak, yetki ve görevleri olmamasına rağmen hukuka aykırı bir şekilde şüphelendikleri kişileri yakalayarak bir süre sorguladıktan sonra öldürdükleri, bu gibi eylemler sonucunda halkın devlete karşı düşmanlık beslemelerine ve örgüt yanlısı olmalarına sebep olduğu' kaydedilmişti.
FB(GG/COŞ)