DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'ne bağlı Esenli Köyü'nde 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan 5 kişi için soruşturma yapan 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, 10 yıl sonra görevsizlik kararı verdi. Askeri Savcılık dosyayı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'unca Maddesiyle yetkili savcılığa gönderdi.
Lice'nin Esenli Köyü'nde 13 Mayıs 1994 tarihinde askerler tarafından gözaltına alındıkları iddia edilen ve akraba olan Mustafa, Ali, Ekrem, Ramazan ve Fahri Bulut'tan bugüne kadar bir haber alınmadı. Kayıp yakınlarının başvurusu üzerine soruşturma yürüten Lice Cumhuriyet Savcılığı, soruşturma dosyasını 20 Ekim 2004 tarihinde görevsizlik kararı vererek Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Soruşturma dosyasını yaklaşık 10 yıldır elinde bulunduran askeri savcılık da görevsizlik kararı vererek, dosyayı TKM 10'uncu madde ile görevli özel yetkili Cumhuriyet Savcılığ'ına gönderdiği belirtildi.
Askeri Savcılık, görevsizlik kararının gerekçesinde, asker kişiler tarafından işlenen fakat askeri suç olmayan, asker kişiye karşı veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işlenmiş suçlarla ilgili yargılamanın askeri mahkemelerde görülmesi olanağı bulunduğunu hatırlattı. Askeri savcılık, "5 vatandaşın askerler tarafından gözaltına alınması veya gözaltına alındıktan sonra kaybolduğuna ya da öldürüldüğüne ilişkin somut ve yazılı bir delilin elde edememiştir. 'İşkence yapmak, hukuka aykırı olarak gözaltına alarak kişi hürriyetinden mahrum bırakmak' eylemlerinin terörle mücadele kapsamında kalsa bile askeri faaliyet veya askeri görev olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır" dedi.
13 MAYIS'A KADAR DAVA AÇILMAZSA ZAMAN AŞIMINA UĞRAYACAK
Ailelerin avukatı olan İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, dosyanın uzun bir süredir askeri savcılıkta olduğunu ve zaman aşımına uğramasına kısa bir süre kala görevsizlik kararı verilerek TMK 10'uncu madde ile görevli Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini söyledi. Çelebi, savcılık dosyayı bu kadar uzun süre elinde tutarak, olayın faillerini zaman aşamı ile kurtarmak istediğini ileri sürerek, "Anayasa Mahkemesi, 2 yıl önce aldığı bir karar ile askeri mahkemelerin görev alanlarını daralttı. Bu karardan hemen sonra askeri savcılığa başvurarak dosyanın yetkili savcılığa gönderilmesini talep ettik. O gün bizim bu talebimiz dikkate alınmadı. Ancak, bugün mahkeme hiçbir şey ortada yokken dosyayı özel yetkili savcılığa gönderiyor. 13 Mayıs 2014 tarihine kadar sivil savcılık dava açmaz ise dosya zaman aşımına uğrayacak"dedi. FA(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)