ADANA'da, geçen temmuzda, okulda kendisine psikolojik baskı yaptığını ileri sürdüğü arkadaşı 14 yaşındaki Mücahit Polatoğlu'nu bıçaklayarak öldürmekle suçlanan ortaokul öğrencisi 13 yaşındaki F.Y., duruşmalardaki iyi halinin yanı sıra 'haksız tahrik' ve 'yaş' indiriminden de yararlandırılarak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Olay, 8 Temmuz 2013'te merkez Seyhan İlçesi'nin Aydınlar Mahallesi'ndeki 24 Kasım Ortaokulu'nun önünde meydana geldi. İddiaya göre, Mücahit Polatoğlu, aynı okulda okuyan F.Y.'nin üzerinde psikolojik baskı kurdu. F.Y., olay günü okulun önünden geçerken Polatoğlu ile karşılaştı. Tartışmanın ardından çıkan kavgada Mücahit Polatoğlu, sağ ve sol göğüs ile sol koltuk altından bıçakla yaralandı. Polatoğlu kaldırıldığı hastanede ölürken, F.Y. tutuklandı.
Cinayet şüphelisi F.Y. hakkında, 'çocuğu kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ayrıca, sanığa ceza verilirken kendi yaşından dolayı da Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 31/2 maddesince indirim uygulanması talep edildi.
Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan F.Y.'nin duruşmaları yaşından dolayı kapalı yapıldı. Sanık F.Y. savunmasında 'kasten öldürme' suçlamasını kabul etmedi. Okul dışında dayısının işyerinde çalıştığını ve olay günü de iş çıkışı evine gittiğini belirten F.Y., "Mücahit bana 'Gel lan buraya, bahçeye gideceğiz' dedi. Ben 'Ne oldu Mücahit yine kavga mı edeceğiz?' dedim. 'Ben bir mevzuyu başlatınca uzatırım. Bahçeye gel, seni öldüreceğim' dedi. Bana birkaç kez tekme salladı. Elinde de bıçak vardı. Ben de korkumdan işyerinde kullandığım ve üzerimde taşıdığım bıçağı çıkardım. Korkutmak amacıyla birkaç kez salladım. Yere düşünce korkup kaçtım" dedi.
Olayı görmediğini belirten ölen Mücahit'in babası Ağa Polatoğlu, sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi. Adliyede görevli psikolog Süleyman Doluel de sanığın zihinsel ve fiziksel gelişiminin yaşı ile uyumlu ve kendisini ifade edecek düzeyde olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, sanığı önce 'çocuğu öldürmekten' ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Sonra da sanığın cezasını 'haksız tahrik' indirimi yaparak 24 yıla, çocuk olduğu için 12 yıla, duruşmalardaki iyi halinden dolayı da 10 yıla indirdi.
YASA NE DİYOR?
'Yaş küçüklüğü' konusunda TCK'nın 31/2'nci maddesinde şöyle deniliyor:
"Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş olup da 15 yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması halinde ceza sorumluluğu yoktur. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. İşlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı halinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 12 yıldan 15 yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 9 yıldan 11 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların yarısı indirilir ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası 7 yıldan fazla olamaz."