Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, () - ERZURUM'un Konaklı Kayak Merkezinde geçen yıl antrenman yaparken geçirdiği kazada yaşamını yitiren 17 yaşındaki Milli Kayakçı Aslı Nemutlu'nun babası Ahmet Metin Nemutlu, 9 kamu görevlisinin yargılandığı davada "Sorumlular topu bir birine atıyor. İnsanlar bir şeyler ortaya çıkmasın diye susuyorlar. Kızımın kaybını kimden soracağız? Herkes bana göre kusurludur" dedi.
Konaklı Kayak Merkezindeki Alp Disiplini yarışmasına katılmak için İstanbul'dan gelen milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü antrenman yaparken, tahta kar perdelere çarparak öldü. Aslı Nemutlu'nun ölümü ile ilgili Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Özer Ayık, antrenörler Fidan Kırbaç Özbakır, Recep Süleyman Dilik, Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar hakkında 'taksirle ölüme sebep olmak' suçundan Erzurum 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesinde 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Nemutlu ailesinin itirazı üzerine Türkiye Kayak Federasyonu Genel Sekreteri Ahmet Muhtar Kurt, Konaklı Kayak Merkezi pist sorumlusu Ahmet Demir ile Kayak Merkezinin mekanik işlemlerinden sorumlu Ebubekir Urhan da aynı mahkemede ve aynı suçtan yargılanmaya başladı.
4'üncü Asliye Ceza Mahkemesinde 7 kişi hakkında görülen dava devam ederken, Erzurum Valiliğinin 12 Aralık 2011'de yayınladığı 'Kayak merkezlerinde alınacak önlemler' konulu talimatnameyi uygulamadıkları gerekçesiyle kamu görevlileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı. İl Sağlık  Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Fatih Çintimar, 112 Acil Komuta Merkezi Başhekimi Dr. Gürsel Bedir, 112 Acil Komuta Merkezi Başhekim Vekili Nihat Bulandere, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Özgür Çelebi, Konaklı Kayak Merkezi'ndeki tesis amiri Metin Aydoğdu, Konaklı Kayak merkezi tesis eski amiri Yakup Çiltaş, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü spor servis şefi Bülent Tilkidögen ve Spor tesisleri Şube Müdürü Şinasi Polat hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle ayrı bir dava açıldı.
SAĞLIK MÜDÜRÜ: SAĞLIK EKİBİ 19 DAKİKADA KAZA YERİNE ULAŞTI
2'inci Sulh Ceza Mahkemesinde ilk kez hakim karşısına çıkan kamu görevlileri, suçsuz olduklarını öne sürdü. İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, olay tarihinde Ankara'da görevli olduğunu belirtti. Valiliğin yayınladığı genelgede sadece Palandöken Kayak Merkezinde bahsedildiğini, diğer tesislerden söz edilmediğine işaret eden Vançelik, "Kaza olaylarında ilk olarak Jandarma arama kurtarma timleri müdahale yapar, sonra yaralıyı bize teslim eder. Türkiye'de ortalama 27 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Antrenman sırasında 15 kişiyi bir ambulans düşürmek çalışmamızı aksatır. Bize resmi bir yazı gönderilmiş olsaydı antrenman gününde de ambulans bulundururduk. Sağlık ekibimiz 19 dakikada kaza yerine gitmiştir" dedi.
GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ: BENİM OĞLUM DA KAYAKLA ATLIYOR
Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Fatih Çintimar, Erzurum'da 63 tesisleri bulunduğunu bildirdi. Tesislerde günde ortalama 4 saat antrenman yapıldığına dikkati çeken Çintımar, sadece antrenmanlar için 120 kadar ambulansa ihtiyaç duyulacağını belirtti. Fatih Çintımar, "Benim oğlum da milli sporcu ve kayakla atlama takımında. Her gün atlama yapıyor. Atlama kulesindeki antrenmanlarda da ambulans yok. İhmalimiz söz konusu değil. Ayrıca yarış pistinde kaza olmamıştır" dedi.
ASLI'NIN BABASI: HERKES BANA GÖRE KUSURLUDUR
Aslı'nın babası Ahmet Metin Nemutlu ise Erzurum'da Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için 2011'de dev yatırım yapıldığını anımsattı. Ancak, bu tesislerde emniyet, güvenlik, sağlık ekibi konularının dikkate alınmadığını vurgulayan Ahmet Metin Nemutlu, "Sorumlular topu birbirine atıyor. Kısacası orta oyunu oynanıyor. İnsanlar bir şeyler ortaya çıkmasın diye susuyorlar. Konaklı'da kaza olabileceği ihtimali kimsenin aklına gelmiyor. Peki kızımın kaybını kimden soracağız? Herkes bana göre kusurludur. 12 yaşında milli olan kızım Aslı yaşasaydı 20 yaşında olacaktı. Tek suçlu o zaman benim kızım. Aslı'nın ölümünden sonra Konaklı'nın kapısına kilit vuruldu" diye konuştu.