ANTALYA'daki araç kiralama şirketlerinden son 2 ayda kiralanan ve Suriye'ye götürülen 4 araç, geri getirilmedi.
Gerçek kimlik kullanan, kira bedelini ise peşin veren Türk şüpheliler, kiraladıkları araçları kaçak yollarla Suriye'ye kaçırıp iç savaşın verdiği karışıklıktan faydalanarak ya satıyor ya da parçalarını kullanıyor.
Geçen ay otomobilini iki günlüğüne kiraya veren ve bir daha geri dönmediğini belirten İsmail Palız, "Mersin'e düğüne gideceğiz dediler. Daha sonra bu kişilere ulaşamadım. Aracın GPS sisteminden Hatay'da olduğunu öğrendim. Kendi imkanlarımla gittiğimde Reyhanlı İlçesi'nden Suriye'ye geçiş yaptığını belirledim. Emniyet birimlerinin Suriye'deki araçlara yapabileceği bir şey yok cevabını aldım" dedi.
Araç kiralama şirketi sahiplerinden Hikmet Çelik, 40 bin lira değerindeki otomobilinin 15 gün süreyle kiraladığı kişiler tarafından Suriye'ye kaçırıldığını belirterek GPS sisteminden aracın Kilis'e bağlı Demirışık Köyü'nden sınırı geçiş yaptığının görüldüğünü kaydetti. Çelik, "Hüseyin Durmuş isimli bir vatandaş aracımızı kiraladı. Resmi bir kurumuz bütün fatura ve evraklarımız elimizde. GPS sisteminden aracın Suriye sınırları içerisinde olduğunu görünce polis merkezi ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ben nasıl bir tedbir almalıyım. Kiraladığım aracın nasıl başka bir ülkenin sınırına girebilir" diye konuştu.
Kasko şirketlerinin aracın bedelini ödemediğini belirten Çelik, "Aracıma 3 yıldır rent a car kaskosu yaptırıyordum. Bu olay ilk defa başımıza geldi. Bu olayın güveni suistimal olduğunu ve para ödemeyeceklerini öğrenince ikinci şoku yaşadık. Kasko bana, 'sen aracının anahtarını ve ruhsatını kendin verdiğin için bu olay güveni suistimal oluyor. Biz size para ödeyemeyiz'. Benim işim araç kiralama, ben normal kasko fiyatından daha yüksek para ödeyerek rent a car kaskosu yaptırıyorum. Böyle bir saçmalık var mı bilmiyorum" diye tepki gösterdi.
Kaçırılan araçların Suriye sınırının yaklaşık 10 kilometre içerisinde bir pazarda satıldığını ya da parçalandığını belirten kiralama firması sahibi Mehmet Ali Sayan, internette araç kiralama şirketlerinin kullandığı kara listenin, Suriye'ye araç kaçıran kişilerin isimleriyle dolduğunu söyledi.