ANTALYA'da hastane çevresinde bekleyen kimsesiz ya da maddi durumu kötü olan insanların organlarını düşük ücretle alarak, sahte evrak düzenleyip yüksek fiyatlara zengin hastalara naklettiren 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 10 ay önce başlatılan çalışmalarda usulsüz organ nakli yaptıran bir şebeke takibe alındı. Fiziki ve teknik takibin ardından operasyon düğmesine basan polis Antalya başta olmak üzere, İstanbul, İzmir, Erzurum, Adıyaman, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Sivas'ta belirlenen adreslere baskın düzenledi. Örgüt üyesi olduğu belirlenen 9 kişi gözaltına alınırken yakınları organ nakli olan ya da organ verdikleri saptanan 40 kişinin ifadesine başvuruldu.
BİRLİKTE VAKİT GEÇİRİYORLAR
Şüphelilerin yapılan sorgularında özel ve kamu hastaneleri çevresinde maddi durumu kötü olan ya da organ sırası bekleyen kişileri hedef seçtikleri, bu kişilerden aldıkları ucuz organları sahte evraklar düzenleyerek yüksek fiyatla zengin hastalara naklettirdikleri ortaya çıktı. Bu şekilde 8 organ naklinin gerçekleştiğini tespit eden polis, sahte evrakla akraba olarak gösterilen verici ile alıcının bir süre birlikte vakit geçirdiğini, bu sayede birbirlerinin tüm bilgilerini ezberleyerek etik kuruldan nakil için onay alınmasını sağladıkları kaydedildi. 10 ile 20 bin lira arasında alınan organların vericiye 100 bin liraya varan fiyatlarla satıldığı ortaya çıktı.
Sorguları tamamlanan H.M.D, E.D, T.Ö, M.A.O, L.S, M.D, Ü.Ç, C.S ve M.Z.Ö çıkarıldıkları mahkemece 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek', 'İnsan ticareti', 'Organ almak yada satmak veya aracılık etmek' ile 'Resmi evrakta sahtecilik' suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. AA(SU/AK)