ANTALYA Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz hakkında, odanın 5 milyon 76 bin 511 lirasını zimmetine geçirdiği gerekçesiyle 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Pazarcı Muzaffer Şakar'ın şikayetiyle başlayan soruşturmada polis tarafından gözaltına alınarak 28 Mart 2013 günü tutuklanan Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, avukatının yaptığı itiraz sonucu adli kontrol şartları ile 1 Nisan günü tahliye edildi. Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, soruşturmayı 14 Ocak günü tamamladı. Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne düşen iddianamenin kabul edilmesinin ardından duruşma tarihi belirlenecek.
Savcı Şanal'ın hazırladığı iddianamede, birisi ana ikisi de ek olmak üzere 3 bilirkişi raporuna yer verildi. 100 klasörden oluşan iddianamede, Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz'ün odanın 5 milyon 76 bin 511 lirasını zimmetine geçirdiği iddia edildi.
Savcılık, Yönetim Kurulu üyesi 22 kişi hakkında 'güveni kötüye kullanma' suçlamasından takipsizlik kararı verirken Oda Başkanı Öz hakkında ise 'zimmet' suçlamasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istedi.
Savcı Şanal, iddianamede, "Bilirkişilerin tespit edebildiği 5 milyon 76 bin 511 lira 41 kuruşun oda başkanı olan şüpheli İsmail Öz'ün zimmetinde bulunduğu, oda ve bağlı kuruluşların gelir- gider tüm evraklarının düzensiz tutulması ve hatta gereği gibi tutulmaması nedenleriyle odanın tüm gelirlerinin net ortaya konulamaması karşısında bilirkişi tarafından tespit edilen 5 milyon 76 bin 511 lira 41 kuruşluk açığın tabiri caiz ise aysbergin görünen ve tespit edilen kısmı olduğu, tespiti yapılamayan daha büyük miktar paranın da şüpheli tarafından zimmetine geçirildiği kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verdi.
Odanın eski Genel Sekreteri Koray Ergüven ise iddianamede yer alan ifadesinde, Oda Başkanı İsmail Öz'ü suçladı. Başkan Öz'ün harcamaları dilediği gibi yapabilmesi için odaya bağlı iki ayrı işletme kurduğunu ve para trafiğini bu işletmeler üzerinden yürüttüğünü ileri süren Ergüven, pazarcı esnafından tezgah başına 5 lira alındığını, toplamda odanın aylık gelirinin 400 bin lirayı bulduğunu iddia etti. Bu paranın sözleşme gereği belediyeye aktarılması gerektiğini kaydeden Koray Ergüven, "Ancak Öz, çifte muhasebe sistemi kullanarak tahsil ettiği rakamı, ikinci tutanakta çok daha az göstermek suretiyle belediyeye az ödeme yapmak için sahtecilik yapıyordu. Bu şekilde oluşan fark tamamen Öz'ün kendisine kalıyordu" dedi.
Odanın hesabından kendisine bildirilen bir hesaba banka şubesi kanalıyla 20 bin lira gönderdiğini kaydeden Ergüven, banka personelinin kendisine para gönderilen hesabın Fulden Uras'a ait olduğunu söylediğini kaydetti. Banka üzerinden yapılan ödemelerin kimler tarafından çekildiği sorgulandığı zaman farklı isimlerle karşılaşılacağını belirten Koray Ergüven, bu kişilerle odanın hiçbir hukuki ilişkisi bulunmadığını ileri sürdü.
Eski Genel Sekreter Koray Ergüven, kendi özel misafirlerini yemeğe ve eğlence mekanlarına götüren İsmail Öz'ün bunları Semt Pazarcılar Odası'na ödettirdiğini, bu rakamın da haftada 3- 4 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Oda Başkanı İsmail Öz ise savcılıktaki savunmasında, "Bilirkişi raporlarına bir diyeceğim yok. Ancak şu kadarını söyleyeyim ben zimmetime 1 kuruş para geçirmedim. Ben böyle bin- 2 bin lirayı zimmetime geçirecek karakterde birisi değilim. 1993 yılında oda başkanı olduğum dönemdeki mal varlığım şu anda az bir miktar farklılık göstermiştir. Ciddi anlamda mal varlığımda artış söz konusu değildir. Bilirkişi raporlarında bulunan ve benim zimmetimde görülen miktarların nasıl tespit edildiğini anlayamadım" demişti.