Tahsin GÜNER/ANKARA, () - ANKARA Tuzluçayır'da, Diyarbakır Lice'de 2 kişinin öldüğü olaylarını protesto sırasında bir grubun, belediye otobüsünü tahrip ettiği gerekçesiyle güzergah değişikliği yapıldığı iddiası, Halkevleri üyeleri tarafından protesto edildi. Eyleme vatandaşlar da destek verdi. Otobüslere biletsiz binerek yapılan eyleme polis müdahale etti. Otobüs, içindeki eylemcilerle birlikte polis merkezine götürüldü.
Mamak Tuzluçayır'da Haziran ayında düzenlenen Lice protestolarında bir belediye otobüsünün tahrip edildiği gereçkçesiyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ege Mahallesi, Tuzluçayır, Şirintepe, Şahinkaya, Kartaltepe ve General Zeki Doğan mahallelerine sefer düzenleyen otobüslerde güzergah değişikliği yaptığı iddia edildi. Otobüsler, bu mahallelere girmende başka bir yolu kullanmaya başladı. Vatandaşlar, otobüslerin mahallelerine girmedikleri için mağdur olduklarını belirterek bir süre önce Kızılay'da bulunan otobüs duraklarında eylem başlattı. Dün akşam saatlerinde de bir grup eylemci, Ege Mahallesi otobüsüne bilet basmadan bindi. Otobüsün eski güzergahından gitmesi halinde kart basacaklarını söyleyen eylemciler, aksi takdirde otobüsten inmeyeceklerini ücretsiz yolculuk edeceklerini söyledi.
OTOBÜS İÇİNDEKİLERLE BİRLİKTE POLİS MERKEZİNE GÖTÜRÜLDÜ
Otobüsün hareket etmemesi üzerine olay yerine polis ekipleri geldi. Çevik kuvvet ekipleri ile grup arasında zaman zaman arbede yaşandı. Polis yetkilisi ise eylemin sonlandırılması için vatandaşlarla görüştü. Yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç çıkmayınca, çevik kuvvet ekipleri içi yolcu dolu olan otobüse bindi. Otobüs içinde ki yolcularla birlikte Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Halkevleri üyesi bir grup otobüsün karakola götürülmesini ve gözaltı yapılmasını protesto etmek için polis merkezine yürüyüşe geçti. Polis merkezi önünde slogan atan eylemcilere polis müdürü dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Dağılmayan gruba çevik kuvvet ekipleri biber gazı ile müdahale ederek dağıttı. Gözaltına alınan çok sayıda kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
'POLİS SİLAH ÇEKTİ İDDİASI'
Eylemin yapıldığı Kızılay Ziya Gökalp Caddesi üzerindeki otobüs duraklarında ise otobüsün götürülmesinin ardından polis ekipleri ile otobüsün karakola götürülmesine tepki gösterenler arasında arbede ve kovalamaca yaşandı. Bazı kişiler gözaltına alındı. Polisin kovalamaca sırasında silah çektiğini iddia eden bazı eylemciler ise polise sert tepki gösterdi.

FOTOĞRAFLI