CHP MİLLETVEKİLLERİ İZLEDİ
Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerine destek eylemleri sırasında Kızılay'da vurularak hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün 5'inci duruşmasını CHP milletvekilleri Aylin Nazlı Aka, Mahmut Tanal, Hüseyin Aygün ve Levent Gök de izledi. Duruma sırasında sanık polis memuru A.Ş., her soruya "Susma hakkımı kullanıyorum" cevabı verdi. Bunun üzerine anne Sayfi Sarısülük, "Gözüme bak nasıl vurdun, nasıl yaptın. Sesin soluğun kesilir katil. Benim oğlum yatıyor sen geziyorsun, neden benim oğlumu hedef aldın" diyerek tepki gösterdi.
DURUŞMA ÖNCESİ TARTIŞMA
Duruşma öncesi salona alınan mağdur avukatları ve Sarısülük ailesi Jandarmanın aldığı güvenlik önlemlerine tepki gösterdi. Sağlıklı yargılama yapılamayacağını savunan mağdur avukatları ile mahkeme heyeti arasında tartışma oldu. Jandarma ekiplerinin duruşma salonunda 'Etten duvar' ördüğü görüldü. Sanık polisin bulunduğu bölümün çevresi jandarma tarafından tamamen kapatılırken, izleyici sıralarının ilk iki bölümüne de jandarma personeli oturdu.
KAPALI DURUŞMA TALEBİ
Taleplerin alınmasıyla başlayan duruşmada sanık avukatları, güvenlik gerekçesiyle duruşmanın kapalı gerçekleştirmesi isteminde bulundu. Tartışmalar sonucunda sanık polis A.Ş.'ın kimlik tespiti yapılmasının ardından sonra duruşma salonuna alındı. Mahkeme heyeti yeterli güvenlik önlemlerinin alındığını belirterek duruşmanın açık olarak devam edilmesine karar verdi.
"SUSMA HAKKIMI KULLANIYORUM"
Mahkeme başkanı sanık polis memuru A.Ş.'ye dönerek söyleyecek bir sözünün olup olmadığını sordu. Bunun üzerine sanık polis memuru A.Ş., "Önceki ifadeleri aynen tekrar ediyorum. Susma hakkımı kullanmak istiyorum" diye cevap verdi. Sanık avukatları da müvekkilinin susma hakkını kullanmasının yasal hakkı olduğunu, hiçbir soruya cevap vermeyeceğini ve ısrar edilmemesini talep ettiğini belirtti.
Sanık polis memuru A.Ş. mağdur avukatları ve mahkeme heyetinin tüm sorularına "Susma hakkımı kullanıyorum" diye yanıt verdi. Mahkeme heyetinin tekrar olay tutanağında yer alan imzanın kendisine ait olup olmadığı sorması üzerine sanık polis A.Ş., "Olay tutanağından yer alan imza bana aittir. Ayrıntıları yazılı ifademde mevcuttur" dedi.
ANNE SARISÜLÜK: GÖZÜME BAK NASIL VURDUN?"
Sanık polis memuru A.Ş.'nin her soruya verdiği "Susma hakkımı kullanıyorum" cevabı üzerine anne Sayfi Sarısülük, "Gözüme bak nasıl vurdun, nasıl yaptın. Sesin soluğun kesilir katil. Benim oğlum yatıyor sen geziyorsun, neden benim oğlumu hedef aldın" şeklinde tepki gösterdi.
SANIK POLİSE TUTUKLAMA TALEBİ
Ethem Sarısülük'ün avukatları, olayın yaşandığı günün görüntülerin ve fotoğrafların yer aldığı slayttı mahkeme heyetine izleterek tutuklama talebimde bulundu. Görüntülerin izlenmesi ardından sanık avukatı, şöyle dedi:
"Meşru müdafaa hakkını kullanarak yapıldığı görülmektedir. Ben söylemiyorum bilirkişi raporunda yer alıyor. Ateş ettiği sırada bir grup eylemci tarafından taşlanmıştır. 10 adetten fazla taşın atıldığı tespit edilerek rapor edilmiştir. Eğer bunlar yanlışsa bilirkişiden suç duyurusunda bulunulsun. Tutuklama kararının hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır."
"SAVCI: SABİT İKAMET SAHİBİ"
Savcı, "Sabit ikamet sahibi olması kaçma ve delilleri karartmam durumumu olmaması sebebiyle tutuklama kararının reddine karar verilmesini" istedi. Mahkeme heyeti ise, "Sanık avukatları belge-delil toplanmasına süre verilmesine, sanığın duruşmalarda bulunması zorunluluğu, duruşmaya gelmediği taktirde tutuklama kararı çıkarılmasına, tutuklama kararının reddine" kararı vererek davayı 7 Temmuz 2014 tarihine erteledi.
DURUŞMA SALONUNDA ARBEDE
Kararı açıklanmasından sonra duruşma salonunda arbede çıktı. Karara tepki gösteren izleyiciler slogan attı. Sanık polis A.Ş duruşma salonundan jandarma ekipleri tarafından kaçırılarak çıkarıldı. Duruşmayı takip eden dinleyicilerin savcı ve mahkeme heyetine bağırdıkları görüldü. Anne Sayfi Sarısülük ise fenalık geçirdi.
Duruşma ardından adliyenin bahçesinde açıklama yapan Sarısülük ailesi ve mağdur avukatları mahkeme heyetinin verdiği karara tepki gösterdi. Mağdur avukatları sağlıklı bir yargılamanın yapılamadığını belirtirken, Sarısülük ailesi sanık polisin tutuklanmasını istedi. Açıklamanın ardından adliye bahçesinde duruşma için bekleyen grup slogan atarak kararı protesto etti. Grup daha sonra adliyeden ayrıldı.

TG,MB(HT/İD)