Serpil KIRKESER / İstanbul, () Anayasa Mahkemesi'nin, Balyoz Davası'ndan hükümlü 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine ilişkin "kısa kararı" internet sitesinde yayınladı.  Başvurucuların dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikâyetlerinin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikâyetlerinin giderilmediğine dair iddialarının kabul edilebilir olduğuna karar verildiğini belirtildi. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği belirtilerek, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere kararın bir örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verildi. Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı.
Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda tutuklu aralarında 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da bulunduğu 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine ilişkin kısa kararı internet sitesinde yayınladı. Anayasa Mahkemesi kısa kararında 230 başvurucunun, "Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Men suçuna teşebbüsten" İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülen yargılama ve yargılama sonunda verilen mahkûmiyet kararı nedeniyle Anayasa'nın 36. maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkı ile Anayasa'nın 19. maddesinde koruma altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri sürdükleri belirtildi.

"KARAR, GENEL KURULUN 17 ÜYESİNİN OY BİRLİĞİYLE ALINDI"
Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı. 230 sanığın başvurularının konu bakımından aynı nitelikte bulunmaları nedeniyle birleştirilerek karar verildiğini belirtilen kararda, başvurucuların, özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin şikâyetlerinin “zaman bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğu kaydedildi.

"TANIK DİNLETME VE DİJİTAL VERİLERİN DEĞERLENDİRMELERİNE İLİŞKİN ŞİKAYETLERİNİN KABUL EDİLEBİLİR"
Anayasa Mahkemesi kararında, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikâyetlerinin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikâyetlerinin giderilmediğine dair iddialarının kabul edilebilir olduğuna karar verildiğini belirtti.

"ADİL YARGILAMA HAKKI İHLAL EDİLDİ"
Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtilen kararda şu ifadelere yer verildi:
"İhlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere kararın bir örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesine, dökümü yapılan yargılama giderlerinin başvuruculara ödenmesine 18 Haziran 2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."