ANAYASA Mahkemesi'nin tutukluluk sürelerinin makul süreyi aştığı ve seçimle haklarının ihlal edildiği yönünde karar vermesi üzerine avukatları BDP milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın tahliye edilmeleri için mahkemeye başvurdu.
KCK davalarından tutuklu bulunan ve Diyarbakır 5 ve 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanan milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Şırnak), Kemal Aktaş (Van), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa) ve Gülser Yıldırım'ın (Mardin) tahliye istemlerini yerel mahkemeler reddetti. Mahkemeler ret kararında, 'milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurularının bulunmamasını' neden gösterdi.
Bunun üzerine milletvekillerinin avukatları, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın 5 milletvekili için de uygulanması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi başvuru dosyaları ulaşan milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali iddiasıyla yaptıkları başvuruyu haklı bulup, Yıldırım ve Ayhan'a 3'er bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi'nin kararı ardından bugün milletvekilleri Yıldırım ve Ayhan'ın avukatları yargılandıkları Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, tahliyelerini istedi.
Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Kemal Aktaş'ın dosyalarının ulaşmadığı için ele almadığı belirtildi. FB(GG/AAA)