Akif ARICI/ANTALYA, () - ANTALYA'da tarihi kaya mezarlarında kaçak kazı yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 7 kişinin, patlayıcı olarak amonyum nitrat olarak bilinen gübre kullandıkları ortaya çıktı.
Elmalı İlçe Jandarma Komutanlığı'nda kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen ekipler, Yuva Beldesi, Yukarıovacık Yaylası'nda bulunan kaya mezarlarının bulunduğu bölgede operasyon yaptı. Kaçak kazı yaptığı belirlenen 6 kişi suçüstü yakalanırken şüphelilerle bağlantısı olan bir kişi de yakalandı. Jandarma olay yerinde yaptığı incelemede, tarihi kaya mezarlarının üzerinde bulunan kabartmalara patlayıcı yerleştirmek için delinerek zarar verildiğini tespit etti. Yapılan aramada jeneratör, hilti, elektrik kablosu, balyoz, murç ve patlayıcı olarak kullanılan 5 kilogram amonyum nitrat ele geçirildi. Gözaltına alınan K.V., M.Ö., B.K., M.B., U.U., S.S. ve F.A., sorgularının ardından adliyeye sevk edilirken çıkarıldıkları mahkemece 'kaçak kazı yapmak' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
AMONYUM NİTRAT NASIL KULLANILIYOR?
Tarım ürünleri satan işyerlerinde satışı denetimli olarak gerçekleştirilen 'amonyum nitrat' yapay gübre, tarla ürünleri ve ağaçların gelişim dönemlerinde kullanılıyor. 50 kilogramlık çuvalı 100 liranın altında bir rakamla temin edilebilen amonyum nitrat maddesi, yanıcı maddelerle karıştırılarak belirli bir ısıya ulaştırıldığında patlaması sağlanıyor.

AA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)