ALMAN yetkililer, Türkiye'ye dönüş yaparak Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne yerleşen ailenin 'Akdeniz anemisi' teşhisi konulan 4 çocuğundan 2'si ikisinin velayetini alıp yurda yerleştirmek istedi. Alman yetkililer Türkiye'ye dönen Türk anne ve babaya, velayetleri kendilerinde olan 2 çocuğunu iade etmesi için Körfez Adliyesi Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.
Duisburg kentinde oturan Zeki-Kaziye Yandım çiftinin 4 çocukları oldu. Çiftin ilk doğan ve halen 23 yaşında olan çocuklarından Gönül, 'Akdeniz anemisi' olarak da bilinen talasemi hastası doğdu. Doğum yapılan hastanede diğer çocukların da Akdeniz Anemisi hastalığı oluşabileceği olasılığı göz önüne alınarak Duisburg Gençlik Merkezi'ne bilgi verildi.
Yandım çiftinin daha sonra doğan 3 çocuğundan 2'sinde de 'Akdeniz Anemisi' hastalığı teşhisi konuldu. Alman yetkililer 2007 yılında 9 yaşındaki Yusuf ve 11 yaşındaki Oktay'ın velayetlerini aldı.  Zeki ve Kaziye Yandım çifti 4 çocuğunu da alıp 2012 yılında Türkiye'ye tatil için geldikten sonra dönmedi. 2 çocuğun velayetlerini elinde bulunduran Almanya aileye öz çocuklarını kaçırdıklarını bildirirken iade edilmesi istemiyle dava açtı.
Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde bulunan Körfez Adliyesi Hukuk Mahkemesi'nde açılan  davaya sanık baba Zeki Yandım, avukatı Prof.Dr. Bahattin Bahadır Erdem ile davaya müdahil olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Hasan Savaş katıldı. "ÇOCUKLARIMIN İADE EDİLMESİN İSTEMİYORUM"
Duruşmada söz alan ve çocuklarını kesinlikle iade edilmesini istemediğini söyleyen Zeki Yandım, şöyle dedi:
"Akdeniz anemisi olan çocuklarımın velayeti elimden alındı. İki kez velayetleri almak için başvuruda bulundum. Fakat sonuca ulaşamadım. Bu süreçte çocuklarımın tedavilerini yaptırmaya devam ettim. Bu karar; haksız ve hukuksuzdur. Eşim ve çocuklarıma iyi bakıyordum. Çocuklarımın iade edilmesini kesinlikle istemiyorum." 
"ÇOCUKLARIN AİLELERİN YANINDA KALMASI GEREKİR"
Duruşmada söz alan ve davanın rededilmesini istediğini belirten Zeki Yandım'ın avukatı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi, avukat Prof.Dr. Bahattin Bahadır Erdem, şöyle dedi:
"Yazılı savunmalarımızı sunduk. Velayet yetkisi Alman hukukuna göredir. Bu nedenle Almanya topraklarında geçerlidir. Uygulanması gereken Türk hukudur. Müvekkilimin Türkiye'de velayet hakkı devam etmektedir. Çocukların psikolojileri açısından Türkiye'de ailelerin yanında kalması gerektiğini düşünüyoruz. Alman makamlarına iadesinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz." 
"AİLE ARAŞTIRILACAK"
Mahkeme heyeti, davalının sosyal ve ekonomik durumlarının incelenmesi ve çocuklara babakabilecek durumda olup- olmadıklarının araştırılmasını, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yazı yazılarak çocukların düzenli olarak tedavi ettirilip ettirilmediğinin sorulması, anne Kaziye Yandım'ın psikolojik rahatsızlığının olup olmadığının tespiti, babanın alkol, kumar gibi kötü alışkanlıklarının olup olmadığının araştırılması, davalıların aile içi şiddetden daha önce işlem yapılıp yapılmadığının incelenmesi için duruşma 17 Ocak 2014 tarihine ertelendi.