İZMİR'de eski CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Alabay, avukat yeğeni Devrim Alabay ve iki avukatın da aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 53 sanığın yargılandığı çete davası 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmayı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da izleyip, Adnan Alabay'a destek verdi.
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, organize suç örgütü kurarak özellikle Karşıyaka bölgesinde faaliyet gösteren bir gruba karşı çalışma başlattı. Ekiplerin yaklaşık 1.5 yıl süren takibinin ardından liderliğini İzmir Barosuna kayıtlı Avukat Devrim Alabay ile örgüt yöneticileri olan amcası CHP Karşıyaka eski İlçe Başkanı Adnan Alabay ile Ali Alabay'ın yaptığı iddia edilen suç örgütünün elemanlarına yönelik İzmir, Bursa ve İstanbul'da geçen Aralık ayında 50 adrese eş zamanlı baskın yapıldı. Çete lideri olduğu iddia edilen Avukat Devrim Alabay ve amcası CHP Karşıyaka İlçe eski Başkanı Adnan Alabay ve Ali Alabay ile 40'a yakın kişi gözaltına alındı.
Suç örgütü lideri olduğu öne sürülen avukat Devrim Alabay'ın kendisine müracaat eden mağdur kişilere sahte evrak imzalattıktan sonra borçlandırarak işyerlerini ele geçirdiği, ayrıca Tufan Güloğlu'nun öldürülmesi olayında akrabası H.A.'nın cezaevine girmemesi için başka bir kişiyi fail gibi polise giderek suçu üstlenmesini sağladığı ileri sürüldü.
Şüphelilerden eski CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Alabay'ın ise, siyasi nüfuzunu kullanarak işyerlerine ruhsat çıkardığı, ihaleler için aracı olduğu ileri sürüldü. Çete lideri olmakla suçlanan Avukat Devrim Alabay'ın da bulunduğu 23 kişiden 18'i tutuklandı. Şüphelilerin bankalardaki yaklaşık 3.5 milyon lira paraları ile çok sayıda lüks araba ve işeri, ev gibi gayrimenkullerine de el konuldu.
Olayı soruşturan savcısı Sinan Taşkın, 436 sayfa ve 88 ek klasörden oluşan iddianamede, kent genelinde özellikle de Karşıyaka'da, organize suç örgütü kurarak faaliyet gösteren ve grubun lideri olduğu iddia edilen avukat Devrim Alabay'ın önderliğindeki çetenin, adam öldürme, sahte kimlikle gayrimenkul satışı yaparak dolandırıcılık, askeri personelin taşınması ihalelerinde kendilerine yardım etmesi için muvazzaf subaylardan yardım aldıkları, bu subaylara da maddi menfaatin yanı sıra otele götürüp rüşvet olarak kadınlarla birlikte olmaları sağlandığı da ileri sürdü.
Savcı Taşkın, 18'i tutuklu 53 sanık hakkında örgüt lideri Avukat Devrim Alabay'a 1653.5 yıl ve müebbet, amcası eski CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Alabay'a 1675.5 yıl ve müebbet ile Ali Alabay'a 1623.5 yıl ve müebbet hapis cezası istedi. Diğer sanıklar hakkında ise 2 yıl ile 140.5 yıl hapis cezası istedi.
Aynı operasyonda tutuklanan eski CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Alabay’ın ağabeyi CHP İzmir eski İl Yöneticisi ve İl Delegesi Arif Alabay cezaevinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmişti.
12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, tutuklu yargılanan sanıklar ile tutuksuz sanıklar ile mağdur ve şikayetiler ile avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı İsmail Şahin, üç gün sürecek duruşmada, kimlik tespiti yapılmasının ardından, sanıkların ifadesinin alınmasına geçileceğini belirtti. İlk olarak örgüt lideri olduğu iddia edilen avukat Devrim Alabay’ın ifadesinin alınacağı, ardından da iddianamede 2 numaralı sanık olarak bulunan Adnan Alabay’ın ifadesi alınacak.