ANKARA,() - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Soma'da yaşanan maden faciasının ardından Psikososyal Hizmet Çalışma Grubu personelinin , AKUT dönem taziye ziyaretleri süresince 4 ilde yakınlarını kaybeden 272 aileye ulaşarak psikososyal destek verdiğini bildirdi.

Afet sonrası kazazedelerin ailelerine sunulan psikososyal destek çalışmalarının artarak deva ettiği belirtilen açıklama şöyle:

SOMA MADEN KAZASI SONRASI PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI

"13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa Soma'da meydana gelen maden kazası sonrası AFAD Psikososyal Hizmet Çalışma Grubu personeli derhal bölgeye intikal ettirilmiştir. Afet sonrası kazazedelerin ailelerine sunulan psikososyal destek çalışmaları artarak devam etmektedir.

BÖLGEYE SÜRATLE İNTİKAL

Söz konusu ekibimiz olay günü saat bölgeye ulaşmış ve öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri ve taşra teşkilatı temsilcileri ile irtibat sağlamıştır.

14 Mayıs Çarşamba günü ise AFAD Mobil Koordinasyon Merkezinde Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mehmet Bakar'ın başkanlığında ve AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve Afetlerde Psikososyal Hizmet Birliği'nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası Psikososyal Müdahale Planı oluşturulmuştur.

AKUT DÖNEMDE ASPB, İLERLEYEN SÜREÇTE SAĞLIK BAKANLIĞI VE TÜRK KIZILAYI

Plan dahilinde akut dönemde Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin taziye ziyaretleri düzenlemesine, devam eden süreçte ise Sağlık Bakanlığı uzmanlarının olaydan etkilenen vatandaşlarımıza psikososyal destek ev ziyaretleri gerçekleştirmelerine karar verilmiştir. Bu kapsamda akut dönem taziye ziyaretleri süresince 4 ilde 236 personel ile toplam 272 aileye ulaşılmıştır.

Söz konusu maden kazasının ilerleyen günlerinde ise "Afetlerde Travma ve Psikososyal Destek Eğitimi" alan Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı'ndan 176 meslek elemanı Kütahya'da 8 ekip, Balıkesir'de 12 ekip, İzmir'de 10 ekip ve Manisa'da 13 ekip olacak şekilde 21 Mayıs 2014 Çarşamba günü olaydan etkilenen bireylere ve ailelere psikososyal destek görüşmeleri gerçekleştireceklerdir. Ekiplerin hedef grubu öncelikle cenaze sahibi aileler olmak üzere olaydan sağ kurtulan kişiler ve aileleri, arama kurtarma çalışmalarına katılan madenciler, olay yerinde çalışmalara katılan diğer personel ve olaydan etkilenen tüm vatandaşlardır. Konuyla ilgili toplum temelli bilinçlendirme çalışmaları da ayrıca planlanmaktadır.

AFAD UZMANLARI PSİKOSOSYAL ÇALIŞMALARI KOORDİNE EDİYOR

AFAD Başkanlığı ve il teşkilatlarında görevli toplam 11 uzman çalışmaları koordine etmek üzere bölgede görev yapıyor. Yine Başkanlığa bağlı 2 sosyal çalışmacı Soma Huzurevi'nde kurulan Psikososyal Hizmet Koordinasyon Merkezi'nde kurum ve kuruluşlar arasında çalışmalara yönelik işbirliği sağlıyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN "OKUL KRİZ MÜDAHALE PLANI"

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 83 psikolojik danışman toplam 79 okulu ziyaret ederek "Okul Odaklı Kriz Müdahale Planı" çerçevesinde öğretmenlere yas süreci davranışlarına ilişkin bilgi verdi. Bakanlık önümüzdeki süreçte 3 ilde toplam 257 okulda 4.453 öğretmene ve 68.000 öğrenciye kriz müdahale planı kapsamında ulaşmayı hedefliyor. AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığı, 7 Mayıs tarihinde Başbakanımızın da katılımı ile "Afete Hazır Türkiye" kampanyası kapsamında "Afete Hazır Okul" kampanyasının lansmanını gerçekleştirmişlerdi. Kampanya kapsamında Türkiye'deki tüm okulların, öğrenci ve öğretmenleri ile birlikte afetler konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BURS VE GENÇLİK ÇALIŞMALARI PLANLIYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı ise olay sonrası bölgeye 39 kişiden oluşan 13 ekip sevk etmiş olup, söz konusu ekipler psikososyal açıdan durum tespiti yaparak olaydan etkilenen gençler için burs imkanı, spor aktiviteleri ve gençlik çalışmaları planlamaktadır."

DG(SSA)