Muhammet KAÇAR/ RİZE, () - RİZE'nin Küçükçayır Köyü'nde daha önce yapımı planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesinin ilk bilirkişi incelemesi için ineğini satan, ikincisi için de banka kredisi kullanarak açtığı davayı kazanan Kazım Delal, bu kez 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesisleri'ne su sağlayan Andon Deresi'ne kurulmak istenen santral için hukuk mücadelesi başlattı. Rize Adliyesi önünde, Rize Belediyesi ile enerji şirketi arasında yapıldığı iddia edilen protokolü yırtan Delal, HES projesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.
Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'nin, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerine HES yapılması için başlattığı çalışmaya karşı çıkan köylüler ile HES çalışanları arasında 3 aydır yaşanan gerginlik yargıya taşındı. Bölgede HES’lere karşı verdiği mücadeleyle bilinen ve mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için ahırındaki ineğini satan Kazım Delal, bu kez Andon İçme Suyu Tesisleri'ne su sağlayan Andon Deresi'ne kurulmak istenen santral için hukuk mücadelesi başlattı. Rize Adliyesi önüne gelen Delal, Rize Belediyesi ile enerji şirketi arasında yapıldığını iddia ettiği HES protokolünü yırttı, Rize İdare Mahkemesi’ne projenin 'Yürütmesinin durdurulması ve iptali' istemiyle dava açtı.
'ÇEKİN ELİNİZİ KÖYÜMÜZÜN ÜZERİNDEN'
Kazım Delal, Andon Deresi üzerinde kurulmak istenen HES projesi konusunda  kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Delal, "Şebekeye su alacaklarını ve elektrik üreteceklerini söylüyorlar. Sen ne su alabilirsin ne de santral yapabilirsin. Çünkü ben oradayım. Rize’nin içme suyunu vermişiz, deremizde su yok. Birisi Andon Vadisi’ni terk edecek. 70 yıldır orada yaşıyorum, ben terk edemem. HES şirketi terk edecek. Bir olay mı olacak ki buradan gidecekler. Çekin jandarma güçlerini üzerimizden, baskı kurmayın. Çekin elinizi köyümüzden Bizi rahat bırakın" diyerek tepkisini dile getirdi.
KAMYONETİNİ BU KEZ SAĞLAMA ALDI
Bu arada HES inşaatının yapıldığı alana daha önce çalışmaları engellemek için park ettiği kamyoneti jandarmanın çekici ile kaldırmasından ders alan Delal, aracı yeniden aynı yere park ederek çalışmaları engelledi, ancak bu kez aracının etrafına odun kazık çakarak kaldırılmaması için önlem aldı. 

MK(TM/BT) (FOTOĞRAFLI)