Mehmet KAYMAK/ADANA, () - ADANA'da 25 Aralık 2013'te, kendisini aldattığını iddia ettiği eşi 21 yaşındaki Halime Özdoğan'ı boynundaki şalıyla boğarak öldürdüğü öne sürülen 25 yaşındaki Durmuş Ali Özdoğan'ın yargılamasına devam edildi. Cinayetin ardından Özdoğan'ın tabutunu omuzlarında taşıyıp, gözyaşları arasında toprağa veren Adanalı kadınlar, duruşmayı izleyerek, davaya taraf olma talebinde bulundu.
Olay, Seyhan Baraj Gölü yakınındaki ormanlık alanda meydana geldi. Halime Özdoğan, evliliklerinin 6'ncı ayından itibaren eşinin kendisine şiddet uyguladığını öne sürerek, baba evine döndü. Bir süre ayrı yaşayan çift, telefonla görüştükten sonra buluşup, Seyhan Baraj Gölü yakınlarına gitti. Özdoğan, tartıştığı eşini boynundaki şalla boğarak öldürdü. Sonra da cesedi ormanlık alana atıp, kaçtı. Genç kadının cesedi bir avcı tarafından bulundu.
'MUTLULUĞUN YERİNİ ŞİDDET VE SAYGISIZLIK ALDI'
Cinayet şüphelisi Durmuş Ali Özdoğan, 3 gün sonra yakalanıp, tutuklandı. Halime Özdoğan'ın da boşanma davası açmak için bir avukata dilekçe yazdırdığı ancak yaklaşık 200 lira tutan harç ve dosya masrafını ödeyecek parası olmadığı için davayı açamadığı anlaşıldı. Boşanma davası dilekçesinde ise "Davalı ile evliliğimizin ilk günlerinde mutluyduk. Şimdi mutluluğun yerini şiddet ve saygısızlık aldı. Kocam bir gün çalışıp, bir gün çalışmamakta ve evine bakmamaktadır. Evliliğimizin ilk günlerinde şiddet uygulamış, aile büyüklerimiz devreye girince söz vermiş ve bu sözlerini tutmamıştır" diye yazdığı belirlendi.
Öldürülen Halime Özdoğan'ın cenazesine Adanalı kadınlar sahip çıktı. Kadınlar, Küçükoba Mezarlığı'nda Özdoğan'ın tabutunu omuzlarında taşıdı. Sonra da hemcinslerini gözyaşları arasında toprağa verdi.
'DAYANAMADIM'
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, hazırladığı iddianamede, sanık Durmuş Ali Özdoğan hakkında 'yakın akrabayı öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi. Özdoğan'ın yargılamasına 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Eşi Halime Özdoğan ile yaklaşık 2.5 yıl evli kaldıklarını belirten Özdoğan, "Olaydan 7 ay önce evden ayrılarak babasının evine gitti. Olay günü beni telefonla arayarak, buluşmak istediğini söyledi. Aileme ait araçla olay yerine gittik. Bana moralinin çok bozuk olduğunu söyledi. Neden bozuk olduğunu sordum. 'Şeytana uydum. Başkasıyla ilişkim oldu' dedi. Olaydan bir ay önce de beni tanımadığım birisi aramıştı. Eşimle birlikte olduğunu ve bununla da ilgile görüntü olduğunu söylemişti. Kendisine bunu söylediğimde, 'Doğru. Öyle oldu' dedi. Ayrıca 2 kez de çocuk düşürdüğünü söyledi. Ben de dayanamadım. Boynundaki şalı çekerek boğdum. Ondan çocuğum olmasını çok istiyordum. Bunun için hastaneye tedaviye bile gittik" diye konuştu.
Mahkeme başkanının tahliyesine ilişkin talebini sorduğu sanık Özdoğan, "Tahliyemi istemiyorum" dedi.
Öldürülen kadının babası 50 yaşındaki Ali Aydoğdu ise sanığın yalan söylediğini ve olaydan önce internetteki sosyal paylaşım sitesinden mezar fotoğrafı paylaştığını ileri sürdü. Ölen ablasıyla şimdi aynı yaşta olan Zeynep Aydoğan da sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi.
KATILMA TALEBİNDE BULUNDULAR
Aralarında avukatların da bulunduğu Adana Kadın Platformu üyeleri, öldürülen Halime Özdoğan'ın ailesiyle birlikte davaya taraf olarak katılmak istediklerini söyledi. Mahkeme heyeti de katılma dilekçesi sunmaları halinde talebi değerlendireceklerini ifade etti. Kadın avukatlar da gelecek duruşmaya kadar dilekçelerini sunacaklarını söyledi. Mahkeme heyeti, sanık Durmuş Ali Özdoğan ile öldürdüğü eşi Halime Özdoğan'ın cep telefonlarının kayıtlarının, sosyal paylaşım sitesindeki sanığa ait adresteki fotoğraf ve görüntülerin araştırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Duruşmayı izledikten sonra adliye dışında 'İsyandayız. Katillerin peşini bırakmayacağız' yazan pankart açıp, basın açıklaması yapan kadınlar, Türkiye'de her ay 5 kadının öldürüldüğünü söyledi. Katillerin tahrik indirimlerinden yararlanmak için çeşitli yalanlara sığındıklarını ileri süren kadınlar, kadın katillerinin daha fazla ceza almaları için mücadele vereceklerini söyledi.

MKA(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)