VALİ COŞ: ÖRGÜT VEYA BAŞKA DEVLETLERE GİTMESİ MUHTEMEL
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana'da ele geçirilen roketlerle ilgili gazetecilere açıklama yaptı. TIR'da bin 200 roket başlığı ele geçirildiğini belirten Coş, malzemelerin bir terör örgütü veya bir devlete götürülmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Olayın tüm detaylarının araştırıldığını anlatan Coş şu bilgileri verdi:
"Şu anda gözaltına alınanlara yönelik sayı vermek erken. Bütün bağlantılar araştırılıyor. Dolayısıyla sadece araç sürücüsü ve araçta bulunanlar değil, bunun dışında bu sevkiyat işini organize eden konunun muhataplarının da tespit edilmesine ve onların da haklarında yasal işlem yapılması konusunda yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın gözetimi ve denetiminde arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar. Türkiye'de kullanılmayacağını biliyoruz. Ama nerede ve nereye gideceği konusunda farklı bilgiler var. Onlar net değil. Bunlar insani ihtiyaç değil. Bu maddeler birtakım savaş gereçleri olduğunu göre, birtakım örgütlere veya devletlere gitmesi muhtemel."
TIR'ın Konya'dan geçiş yaptığı yönünde bilgi olduğunu da vurgulayan Coş konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Bununla ilgili kesin bir örgüt ismi yok ama bu şunu gösteriyor; Türkiye'de özelikle çevremizde birtakım yasa dışı örgütlere karşı kararlı tavır sergilendiğini ortaya koyuyor. Bu, gerekli hassasiyetin gösterildiği, intikal eden istihbaratın değerlendirildiğini, suç teşkil eden herhangi bir duruma meydan verilmediğini ortaya koyuyor. Daha önce de çeşitli iddialar vardı. Kimyasal malzemelerin Adana'dan güneye sevk edileceği konusu vardı. Bunları da polisimiz, güvenlik kuvvetlerimiz araştırmış ve en ufak iddiaları bile değerlendirerek meseleyi adli makamlara taşımıştır. Bu da öyle oldu. Türkiye, suç işlemek isteyenlerin ve insan hakları kavramını ihlal edenlerin yararlanabileceği bir ülke olmadığını da bu suretle göstermiş oldu."
TÜRKİYE'DE DE ÜRETİLMİŞ OLABİLİR
TIR'da roket başlığının dışında henüz başkaca mühimmat bulunmadığını da belirten Vali Coş, roket başlıklarının kullanılabileceği aletlerin ise başka yerden temin edilme olasılığı bulunduğunu, roket başlıklarının hangi ülkeye ait olduğunun araştırıldığını, bir kısmının Türkiye'de üretilmiş olma ihtimalinin bulunduğunu vurguladı.