ADANA Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile üst düzey belediye bürokratlarının da yargılandığı 'ihale davası'nda 11 sanık 3 yıl ile 4 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. 15 sanık hakkındaki cezalar ertelenirken, 8 sanık ise beraat etti. İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermediği için Aytaç Durak hakkındaki suçlama ise düşürüldü.
Aytaç Durak'ın 28 Mart 2010'da, İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınmasının ardından müfettişler, belediyede inceleme yaptı. Hazırlanan raporda, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca, 8 Şubat 2005 ile 22 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen park ve bahçelerle ilgili yaklaşık 4 milyon lira tutarında 70 ayrı mal ve hizmet alımı ihalesinde, 'doğrudan adrese teslim ihaleler' yapılmak suretiyle mevzuata aykırı davranıldığı ve ihaleye fesat karıştırıldığı iddia edildi.
Cumhuriyet Savcısı da Aytaç Durak ile birlikte 37 kişi hakkında 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. Davanın iddianamesinde, Aytaç Durak, eski Genel Sekreter Hasan Gülşen, Fen İşleri Daire Başkanı Nermin Akray ve Özlem Hilal hakkında 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 3'er kez olmak üzere 36'şar yıla kadar, eski Park Bahçeler Müdürü Sabahattin Karabulut, eski Hesap İşleri Daire Başkanı Selçuk Özkök, müteahhit Hamit Önder Gündüz ve Erkan Arıkan hakkında ise 2'şer kez olmak üzere 24'er yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer sanıklar hakkında da 12'şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.
SUÇLAMA DEĞİŞTİ
Yargılama aşamasında ihaleye fesat karıştırma suçlaması değişerek, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlamaları yapıldı. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı, Aytaç Durak'ın yargılanabilmesi için gerekli soruşturma iznini vermedi.
Mahkeme heyeti, Aytaç Durak ve Özlem Hilal yönünden 'İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermediği için kovuşturma şartı gerçekleşmediğinden', Müteahhit Hamit Önder Gündüz yönünden de 'öldüğü için' davanın düşürülmesine karar verdi.
Sanıklardan Aydın Görez, Cem Hamurişçi, Erkan Arıkan ve Nurcan Toklar, 'zincirleme olarak ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Ahmet Sürmeli, Cumali Savaş, Cüneyt Terkuran, Mehmet Kemal Sak, Osman Uzun, Rifat Yılmaz ve Sabri Zopçuk ise 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 3'er yıl 4'er ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.
Diğer sanıklar Hasan Gülşen, Oktay Karakuş, Sebahattin Karabulut, Selçuk Özkök, Turgut Hayta, Nermin Akray, Ali Örücü, Ali Taner Kozanoğlu, Burhan Aşan ve Fırat Atılgan hakkında 'zincirleme olarak görevi kötüye kullanmak' suçundan 10'ar ay 12'şer gün; Burcu Tuzcu, Halil Öderoldu, Neslişah Çürük, Ömer Bünyamin Yıldız ve Salih Tamer Tamtürk ise 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 8'er ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırılıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl denetime hükmedildi.
Ayrıca Gökhan Demirbilek, Hakan Bülent Yardımcı, İbrahim Murat Gündüz, İsa Emin Angın, Ramazan Tutak, Tahire Alp, Tijen Özünal ve Volkan Kaynar hakkında 'ihaleye fesat karıştırmak' suçundan 'suçu işledikleri sabit olmadığından' beraatlarına karar verildi.

MKA(OA/AAA)(FOTOĞRAFLI)