ADANA Emniyet Müdürlüğü, Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92'nci yıldönümünde alınan olağanüstü güvenlik önlemlerini, 'bazı marjinal grupların siyasi emelleri doğrultusunda törenin sabote edilmek istendiği' gerekçesi ile açıkladı.
Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada Adana'nın düşman işgalinden kurtuluş töreninde yaşanan olaylar değerlendirildi. 'Kutlamalar sırasında marjinal grupların siyasi emelleri doğrultusunda töreni sabote ederek, günün anlam ve önemine de gölge düşürecek şekilde, resmi tören programına, adap ve erkanına uymayan, düzeni bozan eylemlere tevessül edecekleri yönünde duyumlar alınması üzerine gerekli tedbirler alındığı' belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Nitekim, çelenk sunum töreninin yapılacağı Atatürk Parkı civarına gelen ve sayıları 30-40 kişi kadar olan bir grubun, görevlilere yönelik önce sözlü sataşma, sonra da fiili saldırıya varan olumsuz söylem, slogan, davranış ve eylemlerde bulunmaları, uyarılara aldırış etmemeleri ve kendilerini sakinleştirmeye çalışan bir polisimizin parmağının ısırılarak kopma noktasına getirilmesi, bazı görevlilerimizin de çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralanmaları üzerine, amaçlarının törene katılmak değil, törenin huzur ve düzenini bozmak olduğu anlaşılan, tören alanını siyasi miting alanına dönüştürmek isteyen bu şahıslar hakkında hukuk kuralları çerçevesinde yasal yetkiler kullanılarak çelenk sunum töreninin huzur ve intizam içerisinde yapılması sağlanmıştır. Törende protokol mensupları dışında, arzu eden tüm şehit yakınları ile gazilerimiz ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenci ve öğretmenlerimiz katılmış, törenin, günün anlam ve önemine uygun biçimde gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Gazilerimiz ve şehit yakınlarımız ile beraber büyük sevinç ve coşkuya ortak olmak isteyen bütün vatandaşlarımız tören alanına alınmıştır. Aksine dair yayınlar kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik olup, görüntülerden de anlaşıldığı üzere gerçek dışıdır. Tek yanlı ve maksatlı beyanlar esas alınarak yapılan yayınlar tarafsız ve objektif değildir, maalesef yalan ve yanlıştır. Milli birlik ve beraberliğimizin en güçlü şekilde tezahür etmesi gereken milli günlerimizin anlam ve önemiyle asla bağdaşmayan, ayrımcı, bölücü, kin ve nefret duygularını besleyici eylem ve söylemlerle milli günlerimizin sevinç ve coşku içinde kutlanmasına engel olan, tören alanlarını siyasi toplantı alanına dönüştürmeye, kaos ortamı oluşturmaya çalışan marjinal gruplara yönelik her türlü tedbir alınmaya devam edilecek ve kimsenin halkımızın huzur ve sükununu bozmasına, milli günleri sabote etmesine müsaade edilmeyecektir."
Dünkü törenin Atatürk Anıtı önündeki ilk bölümünde belediye bürokratları, bazı gazi grupları ve listede adı bulunmayanlar barikatların içine alınmamış, Uğur Mumcu Meydanı'ndaki geçit töreninde de barikat uygulaması ve kısıtlamalar devam etmişti. Halkın bulunmadığı alanda, Vali'nin 30 dolayında koruma ile törene katılanların bayramını kutlaması da dikkat çekmişti. BK(OA/AK)