ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana Cumhuriyet Savcısı iken, geçici yetkili olarak Trabzon Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirilen Savcı Aziz Takçı'nın www.adalet.org adlı internet sitesinde 'İşin çivisi çıktı' başlıklı yazısında gündeme getirdiği iddiaların doğru olmadığını açıkladı.
Bir ulusal gazetenin geçen 18 Mart tarihli sayısında yayınlanan yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili Adana Cumhuriyet Savcısı Şükrü Uçkan ve Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Şükrü Uçkan, kendisinin 'Fırat Yalçıntekin' kimliğiyle Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan, Süleyman Köse ise 'Tunahan İnan' kimliğiyle Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan dinleme kararıyla cep telefonlarının yasa dışı dinlendiğini öne sürerek, şikayetçi oldu. Bunun üzerine yürütülen soruşturmada 8 Nisan'da 9 polis memuru gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen polislerden 6'sı tutuklandı. Bu karara yapılan itirazlar sonunda, tutuklu polisler 6 gün sonra tahliye edildi.
Polislerin gözaltına alınıp, adliye getirilişi sırasında Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı'nın görevli polisleri tehdit ettiği iddiaları üzerine hakkında tutanak tutularak Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayetçi olundu. Takçı daha sonra geçici görevli Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.
TAKÇI'NIN İDDİALARI
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı'nın dün www.adalet.org adlı internet sitesinde 'İşin çivisi çıktı' başlıklı yazı paylaştığını bildirdi. Yazılı bir açıklama yapan Başsavcılık, "Bilahare bu yazı, çeşitli yazılı ve görsel yayın organlarında yer almıştır. Söz konusu yazıda, bir olaydan bahsedilmek suretiyle, bu olayla ilgili Emniyet görevlilerinin suç duyurusu mahiyetindeki tutanaklarına ilişkin olarak "Bu tutanağı işleme koyan Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan'ın benim o tarihte nöbetçi Cumhuriyet Savcısı olduğumu gizleyerek HSYK'ya bildirdiğini öğrendim" şeklinde asılsız bir ibare kullanıldığı görülmüştür" denildi.
Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı hakkındaki Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal eden
9 Nisan 2014 tarihli suç duyurusu mahiyetindeki Adana Emniyet Müdürlüğü görevlilerince tutulan tutanağın 14 Nisan'da hiçbir işlem yapılmadan, doğrudan HSYK'ya gönderildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Hal böyle iken; ilgili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı'nın yazısında belirtildiği şekilde, Adana Cumhuriyet Başsavcısı'nın, Aziz Takçı'nın 'nöbetçi Cumhuriyet Savcısı olduğunu gizleyerek' evrakı HSYK'ya bildirdiği hususu yasal mevzuatla ve yapılan işlemlerle bağdaşmamaktadır. Nitekim gerek söz konusu yazı içeriğindeki gerekse söz konusu yazının ilgili internet sitesinde ve diğer yazılı-görsel yayın organlarındaki suç teşkil eden yorum ve yazılarla ilgili de yasal gereğine tevessül olunmuştur."

BK(OA/SS)