Cem TURSUN - Arzu KAYA - Ünsal ÇAKİN / İSTANBUL, () Balyoz davasında aldığı mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanık yeniden yargılanıyor.
Duruşma Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülmeye başlandı. Duruşmaya HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman ile emekli amiral Levent Görgeç'in de aralarında bulunduğu 77 tutuksuz Balyoz sanığı katılırken, 11 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Sanık avukatlarının da konferans salonunda bulunduğu duruşmada, sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Duruşmayı geçtiğimiz günlerde tahliye olan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Tuğgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Koramiral Kadir Sağdıç da izlemeye geldi.

SANIK BEYANLARI ALINIYOR
Duruşmada görüntü ve ses kaydı alınarak yapılıyor. Sanıkların kimlik tespiti yapılmasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 9 Ekim 2013 tarihli bozma ilamı okundu. Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam sanıkların Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyeceklerini sordu. İfadesi alınan sanıklar, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini talep etti. Duruşma, sanıkların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

“HUKUK KURALLARI İŞLETİLİRSE…"
Duruşmayı izlemeye gelen Balyoz davasında hakkında 237 sanıkla birlikte yeniden yargılama kararı verilen emekli Tuğgeneral Ahmet Yavuz adliye önünde açıklama yaptı. Yavuz, “Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlalinde belirttiği iki konu var. Birincisi dijital verilerin sahihliği konusu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ısrarla yapmadığı ve Yargıtay'ın da üstünü örttüğü hatta. Eğer 11 nolu CD'yi bilirkişiye gönderir onun geçekte hangi tarihte oluşturulduğu ortaya çıkarılırsa ki bu nettir. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir husustur. Söyleyecek bir şey yok tertip açığa çıkmış olacak. Benim bundan sonra beklentim hukukun kuralları işletilirse gerçek adaletin ortaya çıkabileceğini düşünüyorum" dedi. Bir basın mensubunun Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin sorusuna ise Yavuz, “Milli vasıfları daha ön plana çıkmış, laiklik hassasiyeti olan bir aday beklerdim. Ama onu göremedim" dedi.

BALANLI: ADİL YARGILANMAYI BEKLİYORUZ
Balyoz Davası'nda hakkına yeniden yargılama kararı verilen ve geçtiğimiz günlerde tahliye olan sanıklardan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ise Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararın çok önemli olduğunu belirterek “Türkiye'de hukukun olduğunu bir defa daha bizlere hatırlattı. Uluslararası ortamda da hatırlatmış oldu. Bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler'in (BM) Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu'nun vermiş olduğu bir karar vardı. Uluslararası bir karar. Bu da henüz Türkiye'de yankı bulmamıştı, uygulanmamıştı. Bu karar da aynı şekilde Anayasa Mahkeme'si kararı benzeri bizim adil yargılanmadığımızı, tutuklamaların keyfi olduğunu söylüyordu. Bu karar bu açıdan bizi mutlu eden bir karar. Tabi bu kararla birlikte 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu tahliye kararları da önemli. Bu da bizi bir ölçüde rahatlattı. Bundan sonra yeni bir yargı süreci başlayacak. Bu yargı sürecinde biz adil yargılanmayı bekliyoruz. Bu adil yargılanmanın içerisinde delillerin değerlendirilmesi fevkalade önemli bir konu. Çünkü bizler bu 365 kişinin hepsi de sahte dijital delillerle yargılandı. Bu sahte deliller uluslararası geçerliliği olan bilirkişi kurulları tarafından incelenmeli. Bunların sahteliği bir kez daha bizim aldığımız 23 rapor paralelinde bir defa daha ortaya konulmalı ki bu davayı bitirecek olan konudur diye değerlendiriyorum" dedi. Hürriyetine kavuşmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Balanlı, “Buraya gelmemin nedeni 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde Yargıtay kararından sonra kararı bozulan arkadaşlarımızın duruşmalarını takip etmek için geldim. Mahkeme Heyeti'nin pozisyonunu görmek istedim. onlarla birlikte olmak istedim" diye konuştu.

“TÜM SANIKLARIN YENİDEN YARGILANMASI GEREKİR"

Balanlı'nın avukatı İlkay Sezer tüm sanıkların yeniden yargılanması gerektiğini ifade ederek, “Anayasa Mahkemesi kararından sonra aslında bu dosyada da artık yapılacak başka bir şey kalmadı. İçerdeki usuli işlemler tamamlandıktan sonra geçen gün tahliyesine karar verilen dosyayla birleştirme yapılır. Belki Yargıtay'ın beraat etmesi gerekir dediği 25 kişilik bir grup var. o gruba bu duruşmalar sonrası beraat kararı verilebilir. Ama diğerleriyle ilgili dosyanın birleştirilerek tek bir dosya halinde Anadolu 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını bekliyoruz. Biz de onun için geldik" dedi.

“SUÇLULAR DEĞİL, SUÇSUZLAR YARGILANDI"
Balanlı'nın eşi İffet Balanlı ise son yıllarda Türkiye'de hukuksuzluklar yaşandığını belirterek, “Türkiye öyle bir duruma geldi ki suçlular değil suçsuzlar yargılandı. İnşallah bundan sonra doğru düzgün bir hukuk sistemine kavuşuruz" şeklinde konuştu.

(FOTOĞRAFLI)