Cem TURSUN / İSTANBUL, ()  Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' tespitinin ardından Balyoz davasında 81 hükümlü askerin avukatları İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sunarak tahliye ve yeniden yargılanma talebinde bulundu. Avukat Kemal Yener Saraçoğlu,  “Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararla yara almış Türk adaletinin itibarının iadesinin sağlanacağı, yaralarının sarılacağını ümit ediyoruz" dedi.
Balyoz davasından ilk olarak sabah erken saatlerde hükümlü 10 askerin avukatı Mahir Işıkay, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Aralarında emekli Albay Hüseyin Özçoban'ın da bulunduğu 10 hükümlünün avukatı Işıkay, dilekçesinde Anayasa Mahkemesi'ne müvekillerinin bireysel başvuruda bulunduğunu hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi'nin 'savunma hakkının kısıtlandığı, tanıkların dinlenmediği' gibi gerekçelerle hak ihlali tespitini yaptığını ifade etti. Avukat Işıkay, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı doğrultusunda müvekkillerinin yeniden yargılanması ve haklarındaki infazın durdurularak tahliye edilmesi gerektiği kaydetti.
Ardından aralarında emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy'un da bulunduğu hükümlü 11 askerin avukatı Hakan Tunçkol da aynı gerekçelerle tahliye ve yeniden yargılama talebinde bulundu.
Daha sonra avukatlar Kemal Yener Saraçoğlu, Hasan Adil Atabey, İhsan Nuri Tezel, Hüseyin Mithat Tombak, Ziya Kare, Günizi Dizdar ve İhsan Nuri Tezel de hükümlü müvekkilleri hakkında ayrı ayrı dilekçeler vererek infazın durdurularak tahliye kararı verilmesini ve yeniden yargılamalarına hükmedilmesini istedi. Bu taleplerle başvuru sayısı 81'e ulaştı.

DOĞAN, ALAN, ÖRNEK VE FIRTINA HENÜZ BAŞVURU YAPMADI
Aralarında emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ile emekli oramiral Özden Örnek gibi isimlerin avukatları ise henüz mahkemeye dilekçe sunmadılar.

“YARALARIN SARILACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ"
Balyoz hükümlülerinin avukatları dilekçelerini mahkemeye sunmalarının ardından adliye önünde açıklama yaptılar.
Avukatlar adına basın açıklamasını okuyan Kemal Yener Saraçoğlu, “Yıllarca hapislerde haksız yere tutulan askerlere de yargılamalarda bu kumpasın ortaya çıkacağına inanmış ve hiçbir zaman devletine ve mahkemesine karşı isyan içinde olmamıştır. Hükmü bile 'vatan sağ olsun' diye karşılamışlardır. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararla yara almış Türk Adaleti'nin itibarının iadesinin sağlanacağı, yaralarının sarılacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Saraçoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu aşamada, yeniden yargılamaya ilişkin olarak yasal gerekliliğin yanı sıra askerlerin cezaevinde kaldıkları süre ve özellikle 5 Nolu Hard Diskin sahte olduğuna ilişkin bilimsel tespitlerde dikkate alınarak infazın durdurulmasına ve geri bırakılmasına ilişkin taleplerimizi 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduk. Mahkemenin, adalet sistemine katkıda bulunarak hukuka ve vicdani kanaatlere uygun olarak alacağı karar ile ıstırabı bir nebze dindireceğini ümit ediyoruz. Adalete ilişkin yaraların bir an önce sarılmasını istiyoruz"

MAHKEME AYM'NİN KARARINI BEKLİYOR
Öte yandan kararı verecek olan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne henüz Anayasa Mahkemesi kararının ulaşmadığı öğrenildi. Mahkeme hükümlü avukatlarının dilekçelerini Anayasa Mahkemesi 'nin kararının ulaşmasının ardından vereceği belirtildi. 
(FOTOĞRAFLI)