Teslime TOSUN/ANTALYA, () - ANTALYA'da geçen 28 Aralık'ta, 6 işçinin yaşamını yitirdiği midibüs kazası sırasında şoförlük yapan ustabaşının, yük ve yolcu taşıyan araç sürücüleri için şart olan SRC belgesine sahip olmadığı belirlendi. Ustabaşı için 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Antalya'da 28 Aralık'ta Bülbül Akü fabrikası çalışanlarını taşırken, bir otomobil tarafından sıkıştırıldığı iddia edilen ve su kanalına uçan servis midibüsünün yaptığı kazada 6 işçi öldü, 18 işçi yaralandı. Kazayla ilgili dava, 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan, olay anında servis midibüsünü kullanan ustabaşı Faruk Akoğlu ile tutuksuz yargılanan fabrika sahiplerinden sanık Ekrem Bülbül ile ölenlerin yakınları ve kazadan kurtulan işçiler duruşmaya katıldı. Duruşmada, olay günü şoför izinli olduğu için servis minibüsünün direksiyonuna geçen ustabaşı Faruk Akoğlu'nun servis minibüsü kullanmak için gerekli SRC belgesinin bulunmadığı belirlendi.
'BİR ARAÇ SIKIŞTIRDI'
Sanık Akoğlu, olay anını şöyle anlattı:
"Şoför öğleden sonra izin almış. Benim büyük araç kullanmaya yetkili ehliyetim vardı. SRC için başvurdum ama henüz almadım. Gece 20.30 sıralarında mesai bitti. Zaman zaman şoför olmadığı günlerde ben kullanıyordum aracı. Yine ben geçtim direksiyona. Bana kimin minibüsü sür dediğini hatırlamıyorum. Bir süre yol aldık ancak hızım çok fazla değildi. Bir aracın sıkıştırması nedeniyle kaçmak istedim. Yerde çok fazla su birikintisi vardı. Onun içine düştük. Suyun hızı ile direksiyon hakimiyetini kaybettim. Toparlamaya çalıştım ama bu arada bizde kanalın kenarından aşağı doğru uçtuk."
'SRC BELGESİ OLMADIĞINI BİLMİYORDUM'
Bülbül Akü'nün sahiplerinden Ekrem Bülbül de "Bizim aracımız 2012 model bir araçtı. Geçtiğimiz yıl servis işini taşerona verelim dedik. Ancak taşeron eski araç kullanır, kabak lastik kullanır yine sorumluluk bizde diye vermedik. Bu nedenle yeni servis araçları alıp, servis işini yine kendi içimizde çözdük. Ben, Faruk Akoğlu'nun SRC belgesinin olmadığını bilmiyordum. Onunla başvuran arkadaşlarımız belgelerini almıştı. Onun da aldığını zannediyordum" dedi.
Ölenlerin yakınları, şoför Faruk Akoğlu ve firma sahibi Ekrem Bülbül'den şikayetçi olurken, bazıları sadece Akoğlu'ndan şikayetçi oldu. Yaralı kurtulan işçilerse şikayetçi olmadıklarını bildirdi. Dava, bazı belgelerin tamamlanması için ertelendi.
KAZA NASIL OLMUŞTU?
Faruk Akoğlu yönetimindeki 07 DDZ 39 plakalı servis midibüsü, geçen 28 Aralık'ta saat 21.00 sıralarında Burdur- Antalya Karayolu'nun 12'nci kilometresinde, iddiaya göre, bir otomobilin sıkıştırması sonucu Yeniköy Köprüsü'nden su kanalına devrildi. İlk belirlemelere göre Mustafa Öztürk, Enver Eren ve Önder Şahin'in öldüğü kazanın sonrasında sabah saatlerinde deniz polisinin kanalda yaptığı aramada, Şaban Özkaya ile Ahmet Bayraklı'nın da cesedi bulundu. Ağır yaralı olarak hastaneye götürülenlerden Ahmet İpek'in yaşamını yitirmesiyle kazada ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi. Kazada, 18 işçi de yaralandı.

TT(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)