HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde geçen 11 Mayıs'ta 52 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarla ilgili savcılık soruşturması tamamlanarak iddianame hazırlandı. Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu maddesiyle görevli Adana Cumhuriyet Savcılığı'nca mahkemeye gönderilen iddianamede, saldırıları planlayan ve organize eden 2'si Suriye uyruklu 33 kişi hakkında, 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, 52 kişiyi patlayıcı kullanarak öldürme, 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs' suçları başta olmak üzere çok sayıda suçtan ömür boyu ve ağır hapis cezaları istendi.
18'i tutuklu, 1'i firari 33 kişi hakkında hazırlanan iddianameye göre, patlamaları Suriye uyruklu Ömer El Hatip ve 'Ebu Cüneyt' kod adlı Muhammet Dip Korali ile 1 numaralı sanık Nasır Eskiocak ve yardımcısı Ergin Ördek ve Fikret Nazik, Mehmet Genç, Ahmet Mansuroğlu, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Süleyman Evet'in aralarında bulunduğu öncü bir grup planlayıp organize etti.
SURİYE İSTİHBARATI İLE İŞBİRLİĞİ
Bombalı saldırıların ardından soruşturmasını tamamlayan TMK 10'uncu maddesiyle görevli Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede çarpıcı saptamalara yer verildi.
Çok sayıda sanığın Suriye resmi istihbarat örgütü ile ilişkisinin tespit edildiğine vurgu yapılan iddianamede, sanıklardan Doğan Özdemir ve Süleyman Evet'in, patlayıcıları olay yerine götürdüğüne değinildi. İddianamede, 14 sanığa terör örgütü 'THPK-C Acilciler' üyesi olma, örgüte yardım ve yataklık etme, suçu ve suçluyu saklama suçlamaları yöneltildi. İddianamede, örgüt yöneticiliği ile suçlanan sanıklar hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
1 NUMARALI SANIK ÖLDÜRÜLECEKTİ
Katliamın sorumlusu olarak gösterilen sanıklardan Mihraç Ural'ın firari olduğuna dikkat çekilen iddianamede, saldırıların 1 numaralı sanığı Nasır Eskiocak'ın yakalanmasıyla ilgili ayrıntılara da yer verildi.
Suriye tarafında yakalanıp Türkiye'ye teslim edilen Nasır Eskiocak'ın, Özgür Suriye Ordusu militanlarınca yakalandığı ve feci şekilde dövüldüğü ortaya çıktı. Suriyeli muhaliflerin Nasır Eskiocak'ı öldürecekleri ancak kimliğini son anda öğrendiklerine vurgu yapılan iddianamede, muhaliflerin Türk yetkililerle irtibata geçip Nasır Eskiocak'ı teslim ettikleri bildirildi.
SORUMLULARA HANGİ CEZALAR İSTENDİ?
52 kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı saldırılarla ilgili iddianamede sanıklar hakkında rekor cezalar istendi. 18'i tutuklu, 1'i firari toplam 33 kişi hakkında hazırlanan iddianamede sanıklara yöneltilen suçlamalara göre farklı cezalar istendi. Toplam 19 sanığın saldırıların planlayıcısı ve organize edicisi olarak baş sorumlu olduğuna işaret edilen iddianamede, bu sanıkların her birine 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', '47 yetişkin ve 5 çocuğu tasarlayarak ve patlayıcı kullanarak öldürmek' suçlarından 53 kez ömür boyu hapis cezası istendi. Bu 19 sanığın her biri hakkında '102 yetişkin ve 28 çocuk olmak üzere 130 kişiyi tasarlayarak ve patlayıcı kullanarak öldürmeye teşebbüs' suçundan 22'şer yıl hapis cezası istenirken, ayrıca 'patlayıcı madde bulundurmak', '2 kişiye karşı nitelikli yaralama', '23 kişiye karşı basit yaralama', '10 kamu binası ve eşyasına patlayıcı kullanarak zarar verme' ve '134 mağdurun eşyasına zarar verme' suçundan değişik cezalar istendi.


---- KUTU ----

- Reyhanlı'da 11 Mayıs 2013'de patlama oldu ve 52 kişi öldü. Olaylarla ilgili değişik tarihlerde 30 kişi yakalandı ve bunlardan 19'u tutuklandı. Süreç içinde bazı sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
- 15 Mayıs'ta 8 kişi yakalandı ve bunlardan M.K., A.M., İ.Ş. ve İ.D. tutuklandı.
- 17 Mayıs'ta 4 kişi yakalandı ve bunlardan E.Ö., M.G. ve A.E. tutuklandı.
- 21 Mayıs'ta 6 kişi yakalandı ve bunlardan Mehmet G. (asıl faillerden), F.N., S.E., Y.B. ve N.K. tutuklandı.
- 11 Haziran'da planlayıcı Nasır Eskiocak ve beraberindeki 4 kişi yakalandı, Nasır Eskiocak ile birlikte 3 kişi tutuklandı.
- 28 Haziran bombayı patlatan Doğan Öztürk tutuklandı.
- 22 Ağustos 7 şüpheli yakalandı ve bunlardan H.S., Y.Ç., ve A.D. tutuklandı.