Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR,()- ÖZEL yetkili mahkemeleri kaldıran ve uzun tutukluluk süresini 10 yıldan 5 yıla indiren yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra KCK ana davasında 5 yıldan bu yana tutuklu yargılanan, ancak ifadeleri henüz alınamayan 8 sanığın yasal zorunluluk nedeniyle 14 Nisan'da tahliye olacakları belirtildi. 
Tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi ile KCK davalarından tutuklu yargılanan 3 sanık  dün tahliye edilirken, daha önce sanıkların Kürtçe ifade vermekte ısrarı nedeniyle duruşmalar uzadı. Bu nedenle bazı sanıkların 5 yıl içerisinde ifade sırası kendilerine gelmeden önümüzdeki ay yasal zorunluluk nedeniyle tahliye olacağı belirtildi. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 93'ü tutuklu 175 sanığın yargılandığı KCK ana davası, görülen 61'inci duruşmasında önümüzdeki aya ertelendi. Davayı ele alan özel yetkili mahkemenin kapatılması ile dosyanın başka bir ağır ceza mahkemesine verilmesi bekleniyor. 
KCK ana davası avukatlarından Cihan Aydın, sanıklardan Kamuran Yüksek, Nadir Yıldırım, Ahmet Ünal Çelen, Herdem Kızılkaya, Hüseyin Yılmaz, Ramazan Markoç, Salih Akdoğan ve Mehmet Abbasoğlu'nun henüz ifadelerinin alınmadığını, 5 yıllık tutukluluk sürelerinin 14 Nisan'da dolacağını söyledi. Avukat Aydın, KCK ana davasından yargılanan 8 kişiden 5 yılda ifade bile alınmadığını anlatırken, "Yapacağımız başvurularla bu arkadaşların da aralarında bulunduğu 43 kişinin 14 Nisan'da yasal zorunluluktan tahliye edilmeleri gerekiyor" diye konuştu.    FA(GG/İD)