DİYARBAKIR'da 2008 yılında Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu personelini taşıyan servis otobüsüne PKK'lılar tarafından düzenlenen ve 1'i teknisyen 5 polisin şehit olduğu, 25 polisin yaralandığı saldırıyla ilgili davada yargılanan PKK'lı 2 tutuklu sanığa 6'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 375'er yıl hapis cezası verildi.
Polis Meslek Yüksek Okulu personelini taşıyan servis aracı, 8 Ekim 2008 tarihinde Diyarbakır'ın Seyrantepe Semti'nde PKK'lıların silahlı saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda araçta bulunan biri teknisyen 5 polis şehit olurken, 25 polis yaralandı. Kamuoyunda 'Seyrantepe saldırısı' olarak bilinen olayla ilgili davaya bugün Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Neytullah Bayram ve Halis Yildeniz katılırken, Bingöl Cezaevi'nden firar ettikten sonra yakalanarak Van F Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilen Ramazan Benice ve Ali Nergiz ise Segbis sistemiyle hazır edildi. Duruşmaya tutuklu sanık Murat Yildeniz raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı. Tutuksuz 9 sanığın da katılmadığı duruşmada geniş güvenlik önlemi alındı.
SANIK AVUKATLARI DURUŞMADAN ÇEKİLDİ
Duruşmada kimlik tespitinin ardından Cumhuriyet Savcısı önceki celselerde verilen esas hakkındaki görüşünü tekrar ettiğini belirtti. Daha sonra söz verilen sanıklar Neytullah Bayram ve Halis Yildeniz, savunma yapmak üzere süre talep etti. Sanık avukatı Bahattin Özdemir, daha önce soruşturmanın genişletilmesi talepleri olduğunu belirterek, savunma hazırlayabilmek için süre talep etti.
Diğer sanık avukatlarının da süre talep etmesi üzerine mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Sanık avukatlarının taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, soruşturmanın genişletilmesi ve savunma için süre verilmesi talebini reddetti. Bunun üzerine salonda bulunan sanık avukatları, yargılamaya bir katkıları olmayacağını ileri sürerek duruşmadan çekildiklerini söyledi.
Mahkeme daha sonra Segbis sistemi ile duruşmaya katılan sanıklar Ramazan Benice ve Ali Nergiz'e de söz verdi. Sanıklardan Ali Nergiz, 16 gündür açlık grevinde olduğunu ve savunma yapamayacağını belirterek, mahkemeden süre talep etti.
Daha sonra yeniden bir ara veren mahkeme, yargılamanın 5 yıldan beri devam ettiğini belirterek, ek süre verilmesi taleplerini reddetti. Daha sonra esas hakkındaki mütalaaya karşı son sözleri sorulan tutuklu sanıklar, yeniden savunma yapmak için süre istedi.
İKİ SANIĞA CEZA YAĞDI
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme tutuklu sanıklar Neytullah Bayram, Murat Yildeniz ve Ramazan Benice'nin yargılanmasının bu dosyadan ayrılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Ali Nergiz ve Halis Yildeniz'in 'Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik vahim nitelikteki silahlı eyleme katılmak' suçundan 1'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırıldı.
Mahkeme sanıklar Ali Nergiz ve Halis Yildeniz'in yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle polis memurları Adem Seyfioğlu, Vedat Ulu, Ahmet Kılıçarslan, Duran Karabuğaş ve Ramazan Tavşancı'yı kasten öldürmekten de 5'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Mahkeme saldırı olayında 25 polis memurunun yaralanması nedeniyle, sanıklar Ali Nergiz ve Halis Yildeniz'in 'kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs' suçundan 375'er yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Sanıklardan Halis Yildeniz'e ayrıca 'izinsiz patlayıcı madde bulundurmak' suçundan 6 yıl 8 ay daha hapis cezası verildi.
8 KİŞİYE BERAAT
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi saldırıda teröristlere yardımcı olduğu iddia edilen sanıklardan Mevlüt Özbey'e 'terör örgütüne üye olmak' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Mahkeme tutuksuz sanıklar İhsan Bayram, Bayram Engin, Kamile Bayram, Refika Nergiz, Maşallah Yildeniz, Şevki Yildeniz, Emiş Bayram ve Arap Yildeniz'in beraatlarına hükmetti.
BİR ÜYE MUHALEFET ŞERHİ KOYDU
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir üye hakim, sanıklardan Bayram Engin'in beraat kararına muhalefet şerhi koydu. Kararda yazılan muhalefet şerhinde, "Dosyada bulunan tüm delillere göre; sanık Bayram Engin'in kırsalda bulunan PKK terör örgütü mensuplarına malzeme naklinde kendi aracını tahsis ettiği, bu suretle üzerine atılı terör örgütüne yardım etmek suçunu işlediği düşüncesinde olduğumdan, bu suçtan cezalandırılması gerektiği kanaatiyle sanığın beraatı yönündeki görüşe katılmıyorum" diye yazdı. FB(GG/ESM)