PRİM VE FAİZSİZ KREDİ İÇİN SANAL ÇİFTLİK KURMUŞLAR
Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Bursa'nın yanı sıra İzmir, Kütahya, Balıkesir ve Bilecik'te devletten usulsüz Hayvancılık Destek Primi aldığı öne sürülen 83 şüpheliyi gözaltına aldığı operasyonun detayları ortaya çıkmaya başladı.
Mustafakemalpaşa merkezli operasyon bir çiftçinin ihbarı ile ortaya çıktı. Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bankası'na dilekçe ile başvuran bir kişi sığır üreticilerinin devletin verdiği faizsiz kredi ve destekleme primlerini almak için kağıt üzerinde hayali çiftlikler kurulduğunu söyledi. Bunun üzerine görevlendirilen müfettişler 101 dosyayı inceleyerek bir rapor hazırladı. Raporda dolandırıcılık sisteminin nasıl çalıştığı ve devletin nasıl zarara uğratıldığı tüm detaylarıyla anlatıldı.
Son yıllarda sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden milyonlarca insanın kurduğu sanal çiftlerin benzerinin dolandırıcılık amacıyla oluşturulduğu belirlendi. Olmayan çiftlikler ve büyükbaş hayvanlarla destekleme primi ve kredi alan şüphelilerin devleti milyonlarca lira zarara uğrattıkları bildirildi. Yapılan tespitlere rağmen devleti 13 milyon lira zarara uğrattıkları bildirilen şüphelilerin olmayan çiftliklerde olmayan ineklere faizsiz kredi aldıkları yada alınan sığırları sattıktan sonra ineklerin kulağında bulunan barkod küpelerini denetlemeye gelen memurlara göstermek için ödünç aldıkları başka hayvanlara taktıkları belirtildi.
Hazırlanan rapor doğrultusunda Bursa Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi ekipleri 10 ay süren soruşturma sonrası sabah şafak baskını ile operasyona başladı. Bursa, İzmir, Balıkesir Bilecik ve Kütahya, illerinde 73 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin sorgu ardından Cuma günü Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesinde adliyeye çıkartılacağı belirtildi.