Gülbin YILDIZ/ELAZIĞ, () - ELAZIĞ merkeze bağlı Tadım Köyü’nde, evinin bahçesinden define bulmak için Urartular'dan kalma 5 bin yıllık kalenin altına doğru tünel kazan köylü A.A., jandarma tarafından suçüstü yakalandı.
Tadım Köyü'nde bir kişinin define bulmak için tünel kazdığı bilgisini alan jandarma ekipleri, olayla ilgili takip başlattı. Araştırma sonucunda Tadım Köyü’nde oturan A.A.'nın evinin üst tarafında bulunan Tadım Kalesi’nin altında hazine dolu oda bulunduğu söylentilerine inanarak, kalenin dibine ulaşmak için evinin bahçesinde tünel kazmaya başladığı tespit edildi.
Jandarmanın operasyonu sonucu yakalanan A.A.'nın evinin bahçesinden kazdığı 2.5 metre derinliğinde ve 1.5 metre enindeki tünel de ortaya çıkarıldı. Kazdığı alandaki tarihi eserleri de kırdığı belirtilen A.A., sorgusunun ardından Elazığ Adliyesi'ne sevk edilecek.
Köylerinde ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını belirten Tadım Köyü Muhtarı Erhan Tarım, "Şimdiye kadar hiç kimse böyle bir teşebbüste bulunmamıştı. Köyümüzün söylentilere göre 5 bin ile 7 bin yıllık bir mazisi var. Köyümüz zaten SİT alanı. Harput kalesiyle bu kale bağdaşıyor. Bazı ova köylerinde de kaleler var. Oralarda zamanında haberleşme yapıyorlarmış. Kale etrafındaki tel örgüler çürüdü. Yeniden tel örgü çekilmesi gerekiyor. Onun için de çalışıyoruz. Tadım Kalesi'nin altında bir oda olduğu yıllardan beri söyleniyor. Bunun için etrafı taşla örülü bir delikten içeri girmişler. Toprağa bakıldığında yeni kazılmışa benziyor. Ne yaptılar onu bilemiyorum" dedi.

GY(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)