ESKİŞEHİR'de 22 Haziran 2012 tarihinde, makine imalatı için kiralanan atölyede 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili tutuksuz yargılanan şirket sahibi Zafer Akansel 6 yıl 8 ay, kendisine iş yaptıran bir başka şirketin müdürü Yusuf Vasfi Özalp de 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Organize Sanayi Bölgesi karşısındaki Oto Tamirciler ve Tornacılar Sitesi'ndeki Zafer Akansel'in işlettiği makine imalatı yapılan atölyede 22 Haziran 2012 tarihinde meydana gelen patlamada, işyerinde çalışan biyoloji mühendisi Melik Duran (27) ile işçiler Ahmet Uysal (23), Umut Küçükarabacı (23) ve İsmail Tünel (22) yanarak can verdi.
Olayın ardından polis tarafından gözaltına alınan işyeri sahibi Zafer Akansel, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Zafer Akansel'e iş yaptıran başka bir şirketin müdürü Yusuf Vasfi Özalp ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Zafer Akansel de Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen yıl Kasım ayındaki üçüncü duruşmada tahliye edildi.
PİKNİK TÜPÜ DAHİ YOKTU
1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklardan Zafer Akansel katılırken, diğer tutuksuz sanık Yusuf Vasfi Özalp ise katılmadı. Bugünkü Zafer Akansel patlamanın nasıl olduğunu bilmediğini söyledi. Akansel bugünkü duruşmada kendini şöyle savundu:
"Ben işyerinde gereken tüm tedbirleri aldım. Bana şu tedbiri de alsaydın diyebilecek kimse yoktur. Ben daha nasıl bir tedbir almalıydım ki bu patlama olmasaydı. Ben makine imalatı yapıyorum. Bize gelen talep doğrultusunda makine imal ettik ve denemesini yapıyorduk. Gerekli karışımı hazırlayıp, tartımını yapan makineyi daha sonra Adana serbest bölgeye kuracaktık. İşyerimizde piknik tüpü dahi yoktu. Patlamanın neden kaynaklandığını bilmiyorum. Bize makineyi denemek için gönderilen malzemelerin patlayıcı olmadığı söylendi. Halen de malzemelerin patlayıcı özelliği olmadığı belirtilmektedir. Bu olay sonucu 4 arkadaşımı kaybettim."
Mahkeme heyeti sanıklardan Zafer Akansel'i 6 yıl 8 ay, diğer sanık Yusuf Vasfi Özalp'i de 4 yıl 2 ay hapis cezasına çaptırdı.
ADLİYE ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR
Duruşma sonrasında İşçi Ölümlerine Son Platformu üyesi yaklaşık 20 kişi Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Onur Keşt, "Geçtiğimiz yıl ülkemizde 878 işçi hayatını kaybetti. Bu yıl Kasım ayında açıklanan verilere göre en az 128 işçi hayatını kaybetti ve her geçen gün ortalama 5 işçi hayatını kaybetmeye devam ediyor. Artarak devam eden işçi ölümleri karşısında sessizliğini koruyan AKP hükümeti yaşanan işçi ölümlerini kader deyip üstünü örtüyor" dedi.