BARO'DAN SUÇ DUYURUSU
İzmir Barosu Başkanı Avukat Ercan Demir, dün gece İzmir’deki Berkin Elvan eylemlerinde Mustafa Candemir'i 3130 numaları kaskıyla vurarak burnunu kıran polis memuru ve Çevik Kuvvet Şube Müdürü hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusu dilekçesi veren Baro Başkanı Ercan Demir, “Protestolarla birlikte polis şiddeti yeniden kendini göstermiştir. Bu protestolar da Gezi Parkı'nda yurttaşların yaşadığı akıbetle karşılaşmıştır. Bu kapsamda İzmir’de de kolluk kuvvetleri tarafından yurttaşlara şiddet uygulanmış, Anayasa’nın 34'üncü Maddesi ile koruma altına alınan 'önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı' ihlal edilmiştir” dedi. Demir, dilekçesinde şöyle devam etti:
“Bu müdahaleler esnasında dün gece vatandaşa karşı uygulanan polis şiddetini kanıtlayan bir görüntü kaydı sosyal medyada paylaşılmıştır. Bu görüntüler incelendiğinde kask numlarası belli olan (3130) bir polis memuru ve beraberindekilerin, bir vatandaşa saldırdıkları, dövdükleri ve medyada yer alan haberlere göre 'burnunu kırdığı' sonra herhangi bir işlem yapmaksızın olay yerinde bırakarak ayrıldıkları görülmektedir. TCK'nın 94'üncü maddesine göre bu 'işkence suçunu' oluşturmaktadır. AİHS'nin 3'üncü maddesi devletlere, bu maddeye aykırı fiiller olması durumunda etkin soruşturma yapma yükümlülüğü getirmektedir. Bu usuli yükümlülüğün yerine getirilmemesi de AİHS’ in 3'üncü maddesinin güvencelerinin yerine getirilmemiş olması anlamına gelmektedir ki; bu durum da 3'üncü maddenin ihlal edilmesi sonucunu doğurur. Bu nedenlelerle, polisler ve bunun emrini veren yetkililer hakkında derhal ve etkin bir soruşturma yürütülmesi zorunludur. Şüphelilerin kimliklerinin tespiti ile kimlikleri tespit edilen şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak TCK 94 ve 95'inci maddeleri uyarınca cezalandırılmalarının temini amacıyla kamu davası açılmasına karar verilmesini istiyoruz.”
Ercan Demir, ayrıca savcılığa olayın CD görüntüsünü de delil olarak verdi.

Bahri KARATAŞ/ İZMİR ()-

BK(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)