ZONGULDAK'ta, 30 madencinin yaşamını yitirdiği 17 Mayıs 2010'daki grizu faciasıyla ilgili 28 tutuksuz sanığın yargılandığı davada mahkeme 6'ncı kez bilirkişi raporu talep etti. Mahkeme yeni raporu, sanıkların büyük bölümünü kusurlu bulan ikinci bilirkişi raporunu hazırlayan heyetin hazırlamasına karar verdi. Diğer raporlarda sanıklardan sadece Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve dönemin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner suçlu bulunmuştu.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışması yapan taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi öldü, 11 maden işçisi ise yaralandı. Faciayla ilgili haklarında, 'Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla dava açılan dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek'in de aralarında bulunduğu 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında 15 yıla kadar hapis istenen sanıklardan İsmail Güner, Mehmet Kuduz, Murat Taşçı ile ölen madencilerin yakınları ve avukatlar katıldı.
Bir önceki duruşmada mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, alınan 5 bilirkişi raporunun hüküm vermeye yeterli olmadığını ve aralarındaki çelişkilerin giderilmediğini belirterek yeni rapor talebinde bulundu. Talebi değerlendiren mahkeme, sanıkların hangi eylem ve kusurları ile faciaya neden oldukları, davranış ve ihmalleri ile facia arasındaki illiyet bağının açıklanması için 6'ncı bilirkişi raporunun alınmasına karar verdi.
AYNI HEYET HAZIRLAYACAK
Ancak mahkeme 6'ncı raporun, faciayla ilgili ikinci bilirkişi raporunu hazırlayan Ortadoğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'nden öğretim üyeleri Prof. Dr. Tevfik Güyagüler, Doç. Dr. Hasan Aydın Bilgin ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Süleyman Başterzi tarafından hazırlanmasını kararlaştırdı. 3 kişilik heyet ilk raporlarında, sanıklardan sadece Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner'i kusurlu bulan diğer raporların aksine Köse ve Güner ile birlikte Yapı-Tek Şantiye Şefi Kadir İpek, Yapı-Tek İş Güvenliği Uzmanı Ertekin Sayın, Yapı Denetim Sorumlusu Mustafa Küçük, İş Güvenliği Şube Müdürü Murat Taşçı, Havalandırma ve Tozla Mücadele Başmühendisi Vedat Küçükbükücü, İş Güvenliği Başmühendisi Kaya Altınsoy, Uzaktan Gaz İzleme İstasyonu görevlileri Taşkın Oruç ve Özcan Güneyoğlu ile ölen mühendisler Koray Kebapçı ve Ramazan Yavuz'u kusurlu bulmuştu. Raporda, sanıkların hangi fiil ve ihmalleri nedeniyle suçlandıklarına da yer verilmişti.
Duruşma ertelenirken, ölen madencilerin yakınları, mahkemenin kararının olumlu olduğunu, faciayla ilgili en doğru raporun söz konusu heyet tarafından hazırlandığını söyledi.